Народното събрание прие единодушно декларацията относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде репортер на БГНЕС.

206 народни представители гласуваха „за”, нямаше против или въздържали се.

Едно голямо благодаря, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна веднага след гласуването на декларацията.

Текстът на общата декларация на парламента, относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония гласи, че Народното събрание на Република България оценява положително усилията на правителствата на Република България и Република Македония за финализиране на преговорите по Договора за добросъседство.

Депутати посочват, че в декларацията се водят от няколко фактора-приемствеността в преговорния процес по Договора, провеждан от редица български правителства, представляващи целия политически спектър в Република България; стремежа за по нататъшно развитие на добросъседството и приятелството между Република България и Република Македония; необходимостта от развитие на сътрудничество във всички области на основата на взаимно уважение, доверие, разбирателство и зачитане на интересите на Република България и Република Македония; желанието за активизиране на икономическите и културните връзки и близките контакти между гражданите на Република България и Република Македония и разбирането, че европейската перспектива на Република Македония е гаранция за сигурността, стабилността и просперитета на региона.

Народното събрание на Република България оценява положително усилията на правителствата на Република България и Република Македония за финализиране на преговорите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни. НС изразява готовност да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването му.

Парламентът очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани. Не на последно място НС предлага Министерския съвет да внася в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

Мотивите на декларацията са, че Република България беше първата държава, която призна независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и, че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница.

„Сключването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава. От 2008 г. досега всички български правителства демонстрират приемственост и последователност по преговорите. Приемането на декларация от Народното събрание ще препотвърди и подкрепи приемствеността и последователността във водената политика спрямо Република Македония“, посочва се още в текста на декларация.