Нов сериозен ръст в цените на жилищата в Русе отбелязва националната статистика за първото тримесечие. За периода януари-март цените се покачват с 5.2 на сто. Това е горе-долу колкото за цялата 2016 година, когато повишението бе с 5.7%.
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на март прехвърля котата от 1000 лева за квадратен метър и достига 1010 лева (516 евро). 
През миналата година цените на жилищата в Русе се покачиха с 5.7 на сто, отбелязвайки първия си по-сериозен ръст от срива на пазара през втората половина на 2008 г. Тази тенденция се засилва в началото на тази година, въпреки че зимните месеци съвсем не са любимият сезон за покупка на нов дом. Новото строителство поскъпва с 2.4%, а старото - с 5.7 на сто. Цените на апартаментите в новопостроените кооперации вече достигат 700-800 евро на квадрат и логично ножицата между нови и стари жилища започва да се позатваря.
Цените на жилищата в Русе достигнаха своя пик през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите. 
Дъното от 850 лева на квадрат бе ударено в края на 2010 г. и оттогава кретаха на едно ниво почти без промяна. За пет години до началото на 2016 г. НСИ отчита покачване с едва 1,64%, което е в рамките на статистическата грешка. Едва след април 2016 г. цените тръгнаха по-чувствително нагоре. 
5.2% поскъпване за три месеца означава, че закупилите апартаменти в края на 2016 г. са на печалба, тъй като забавянето най-вероятно би им донесло допълнителни разходи. Това е повече дори от лихвите по жилищни заеми. Според последните данни на БНБ, за дългосрочните ипотечни кредити банките искат под 5% годишно.