Вчера получихме писмо от Аржентина с екслибрис за нашия конкурс, съобщи директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. И въпреки че срокът за изпращане на рисунки за първото и единствено по рода си арт състезание в България приключи още в края на май, творбите на авторката от далечната латиноамериканска държава също ще бъдат представени пред журито. Работата е там, че всъщност художничката от Буенос Айрес е спазила стриктно условията на конкурса - нейното писмо е изпратено от далечната страна на 26 май, което се доказва и от пощенското клеймо, поставено в пощата на изпращача. И така след двумесечно преодоляване на близо 12-те хиляди километра между континентите и държавите писмото най-после пристигнало в Русе. И - всъщност съвсем навреме, тъй като в момента подготвяме всички конкурсни работи, за да ги предадем на журито за първата селекция, обяснява Теодора Евтимова. 
Тя отбелязва рекордния брой участници в тазгодишното издание на артистичното състезание - над 425 са авторите, които са се почувствали изкушени от темата „Ex Libris - Ex Libertas“, като около сто от тях са деца. Миналата година участваха 209 автори. Направо не знам какво ще правим с каталога, чуди се директорката на библиотеката. От една страна, неговият обем ще бъде значително по-голям от досегашните, а от друга - според статута на конкурса той трябва да бъде разпратен до всеки един от участниците. Само пощенските разходи са една огромна сума, казва Евтимова. Но заедно с угрижеността определено й личи, че й е приятно от този грамаден интерес към екслибрис състезанието и към библиотека „Любен Каравелов“. 
Тази година, в която конкурсът се провежда за 13 път, има много автори, които вече по традиция участват. Те са от Сърбия, Украйна, Япония, Китай, Турция, Канада, Мексико, Аржентина, САЩ и други. От няколко години имаме фенове и създатели на екслибриса от Австралия, обяснява Евтимова. И добавя: „Най-новата държава, която става член на нашето многолюдно творческо семейство, е Коста Рика - тази година за първи път имаме художник и от тази прочута с кафето си страна“. 
Сега вече започва работата по пресяването и по открояването на най-сполучливите картинки. Успоредно с работата на журито ще върви и подготовката на отчитането на конкурса и обявяването на победителите, както и предварителната работа за откриването на изложбата с най-интересните творби. Много ни се иска в началото на октомври да проведем церемонията на ново място - в нашата галерия, която в момента ремонтираме в приземния етаж, каза Теодора Евтимова.