Детската стая е едно от най-деликатните помещения в нашия дом. Няма родител, който да не иска децата му да бъдат винаги здрави, щастливи и успешно реализирани. За това могат да ни бъдат от полза специфичните изисквания на Фън Шуй при подредбата на детската стая.

ПРАВИЛНО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА СТАЯТА. Ако сте направили покупка на апартамент в Русе и избирате в кое помещение да бъде детската стая, трябва да имате предвид, че мястото на децата е в източната част на дома. Това е посоката на изгряващото слънце и на растежа и в такава стая те ще се будят всяка сутрин от нежните ласки на слънцето, надничащо през прозореца. Естествената светлина е много важна за детската стая, особено за учениците.

ЗА ЦВЕТОВЕТЕ ИМА ПРАВИЛА. При избора на цветовете за килима, дамаските, пердетата и стените не трябва да се придържате към традицията, че момичетата харесват розово и червено, а момчетата – синьо. Според Фън Шуй, цветовете в детската стая се определят според индивидуалната активност на всяко дете. Свръхактивните деца трябва да бъдат уравновесявани с по-меки и бледи тонове, като бежово и охра, а децата, които са по-затворени, трябва да бъдат стимулирани чрез ярки цветове като червеното и зеленото. Артистичните деца се чувстват отлично в стаи, боядисани в кремаво, с ярки щори, с нестандартни декорации, които да допълват усещането им за стил и те да се чувстват в хармония с помещението. Интересно също е, че обширните стаи създават усещане за по-силна изразеност на личността и действат добре на деца с по-ниска степен на изява.

ДЕКОРАЦИЯ СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА ДЕТЕТО. Необходима част от декорацията на детската стая е картина, окачена точно срещу вратата, като най-добре е да се консултирате с детето за неговото лично усещане каква да бъде тя. Дори вкусовете Ви да не съвпадат, трябва да си дадете сметка, че то вече е личност със собствено мнение и няма нищо лошо да се наложи в своята територия. Един от най-добрите варианти да украсите стените е като използвате рисунки и предмети, изработени от децата Ви. Те носят положителен заряд и уравновесяват енергиите в стаята, а и така ще му покажете, че цените и уважавате неговите умения и старания.

Задължително поставете в стаята на по-големите деца тиктакащ часовник. Самият му звук приучава към дисциплина. Глобусът и географската карта пък стимулират жаждата към познания. Ако поставите кварцов кристал в североизточния ъгъл на бюрото, ще помогнете на детето да усвоява учебния материал с по-голяма лекота.

КАКВО ДА БЪДЕ ЛЕГЛОТО. Леглото на детето Ви трябва да е единично и да бъде ситуирано до стена, за да се осигури спокоен сън. От самото легло трябва да се вижда вратата, като това създава непрекъснат контакт и наблюдение на цялата стая. Традицията да се слагат рафтчета с книги над главата не е много подходяща. Те напрягат спящия и пречат на естествения път за отмора на организма. Леглото не трябва да се поставя и под най-ниската част на тавана, ако стаята е скосена, защото там се събират негативните енергии. Удобните и практични легла на два етажа пък обричат детето, което спи на долното легло, винаги да е в подчинено положение на другото. Добре е да се съобразите с това, ако децата Ви често изпадат в конфликти помежду си. По-добрият вариант е да осигурите на всяко от децата негово лично пространство, което да влючва поне легло и нощно шкафче. Много е важно под самото легло на детето да цари идеален ред, иначе хаосът  ще обхване и мислите му. Не му позволявайте да складира там вещи и играчки.

И не на последно място по важност – не се карайте на тийнейджърите, че често слушат музика. Нейното влияние според Фън Шуй е много благотворно и пречиства стаята от негативните енергии.