Големи фигури за шах на открито ще си купи регионалната библиотека „Любен Калавелов“ и така ще осигури възможност за русенци да играят умната персийска игра в градината на площад „Батенберг“, а и на други открити простраства. Шахматните фигури ще бъдат една от придобивките, които ще бъдат купени по новия проект, който библиотеката спечели заедно с русенската фондация „Устойчиво общество“ пред Министерството на младежта и спорта. Проектът по идея на РБ се нарича „Интернет наркотикът“ и е на стойност 23 000 лева, уточни вчера за „Утро“ директорката на института Теодора Евтимова. Искаме да покажем и да увлечем русенски младежи в интересни занимания - спорт, общуване, други дейности, които да отвлекат младите хора от дигиталната реалност, която напоследък все повече ги поглъща, каза Евтимова. 
До дни петима младежи доброволци ще приключат с анкетирането на около 300 връстници в Русе, за да установят до каква степен младите си дават сметка колко ги обсебва Мрежата, както и други зависимости. В средата на август трябва да започнат обучения на 45 русенски младежи - психологът Соня Каменовска и Валя Караджова от РБ ще ги научат да разпознават рисковите фактори, които водят до неприемливо поведение и зависимости, как да идентифицират и да надмогват дигиталната зависимост. 
През септември предстои най-интересната част от работата по проекта. Тогава ще влязат в действие градинските шахматни фигури, както и ред други забавления и интересни занимания. Със сигурност най-примамливото ще бъде излизането сред природата покрай хижа „Минзухар“, където младежите ще разпънат палатки, ще пекат пържоли на жарава и ще водят дълги разговори за удоволствията, в които интернет не е главно действащо лице. Впрочем, все още е отворено записването на младежи, които искат да се присъединят към идеята. Те могат да правят заявки в РБ „Любен Каравелов“ или на e-mail: [email protected]