Три нови специализирани кораба за проучване на състоянието на река Дунав и нова машина за драгиране на критичните участъци ще има България до 2020 година. Това стана ясно по време на вчерашната среща в София между министъра на транспорта Ивайло Московски и руманския му колега Ръзван Кук.
В момента се подготвя проект за доставка с европейско финансиране на мултифункционално устройство за драгиране и съпътстващите го съоръжения. Наред с това министерството и ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) провеждат съвместно две обществени поръчки за закупуване на два нови специализирани кораба за проучване и за маркиране на река Дунав.
„Имаме избран изпълнител за проучвателния кораб и той вече се строи“, обясни Московски и допълни, че за маркиращия кораб се очаква комисията да излезе с решение до края на този месец. 
До няколко дни ще има избран изпълнител по още една поръчка - за драгажни дейности в праговите участъци на реката в следващите 3 години.
Румънският министър предложи изменение на действащото от 1955 година споразумение за поддържане на река Дунав, с което всяка от страните да извършва драгажни дейности в целия българо-румънски участък на реката. Така ще бъдат избегнати критични ситуации и спиране на корабоплаването, мотивира се Кук. На това Московски отговори с принципно одобрение, но и с уговорката, че е необходимо да се проучи дали българското законодателство позволява подобна промяна.