Заплатите си за четири месеца от края на миналата година и началото на тази имат да получават 19 учители и служители в Частната английска езикова гимназия в град Глоджево. Сумата, която им дължат от „Международна благотворителна фондация за развитие на ислямската култура“, ръководена от бившия главен мюфтия Недим Генджев, възлиза на 17 500 лева. Това съобщи вчера директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева. 
През март направихме първата си проверка в училището по сигнал, изпратен от учители, разказа Николаева. По това време всички в училището вече бяха освободени, но това не отменя задължението на собственика да се разплати с хората, добави тя. Единственият човек, който останал в училището, бил директорът, който освен това бил и управител. При втората ни проверка по-късно управителят беше прекратил договора на директора, но така или иначе него пък няма кой да го освободи от Търговския регистър, каза Николаева. Тогава ексдиректорът разказал, че бил пристигнал някакъв човек от София, на когото той предал документацията на гимназията. 
От инспекцията издали четири наказателни постановления за всеки от месеците на неизплатените заплати - всяко от постановленията е за по 1500 лева.  Към тази сума от 6000 лева се натрупва приблизително същата - глоба заради това, че не са изпълнени предписанията на ИТ. 
Учениците, които бяха по 5-6 деца в паралелка, от втория срок бяха прехвърлени в общинското средно училище в града, обясни за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов. Колкото до учителите, той не се ангажира с коментар. 
Частната английска гимназия в Глоджево, където е роден Недим Генджев, е създадена през 1997 г. - годината, в която Министерски съвет издава разрешение, подписано от тогавашния премиер Иван Костов, да бъде регистрирана „Международна благотворителна фондация за развитие на ислямската култура“. Медийна информация от 2010 г. цитира Генджев да казва, че „Финансирането на частната английска гимназия в Глоджево е от Фондацията за развитие на ислямската култура „Хафъз Ибрахим Генджев“. Впрочем, вече бивши преподаватели от гимназията, пожелали анонимност, твърдят, че от повече от година училището се води към умишлен фалит, като целта била да се унищожи като светско и да стане религиозно, тип медресе.