4,39% е среднопретеглената годишна доходност на универсалните пенсионни фондове за двугодишния период между 30 юни 2015 г. и 30 юни 2017 г., съобщи Комисията за финансов надзор. Най-много нарастват парите за втора пенсия на вложителите в УПФ „Съгласие“ - с 6.52%. Най-зле се представя УПФ „Бъдеще“ с 2,27% годишно.
При професионалните фондове картината е горе-долу същата - среднопретеглената доходност е 4,65%, най-добре отново се справя „Съгласие“ с 5,75% годишна доходност, а най-зле - „Бъдеще“. 
Може да се каже, че благодарение на процента инвестиции в акции, фондовете за допълнително пенсионно осигуряване реализират доходност доста по-добра, отколкото ако парите стоят на прост депозит в банката. За същия двугодишен период основният ни борсов индекс SOFIX е нараснал с 50%, така че доходността можеше да е и по-голяма, ако фондовете имаха по-голяма свобода относно инструментите, в които да инвестират (сега държавата да ги задължава да държат повечето пари в облигации). Доказателство са резултатите на доброволните пенсионни фондове, в които хората спестяват пари по собствено желание. Благодарение на по-малко стриктните регулации, те успяват да постигнат средно 5,68% годишно, като рекордьорът ДПФ „ПОИ“ реализира 8,31% доходност. Допълнителен бонус за вложителите е данъчното облекчение, тъй като вноските в ДПФ се приспадат от данъчната основа и върху тях не се плаща 10% данък върху доходите.