Въпреки че данъчната кампания приключи преди повече от 3 месеца, 1118 фирми от областта все още не са заплатили дължимите корпоративни данци, съобщиха вчера от НАП-Русе. Общо неиздължените им налози са на стойност 2 248 926 лв. и върху тях ежедневно се начисляват лихви. Тъй като броят на всички фирми в Русенско е малко над 11 хил., това означава че всяка десета закъснява да се разплати с бюджета.
През април и май НАП е изпратила до фирмите  електронни съобщения, в които ги е информирала, че ако не погасят дълга си в пълен размер, предстои предприемане на действия за принудителното му събиране.
Националната агенция за приходите като институция, отговорна за събирането на публичните вземания, счита че насърчаването на доброволното плащане е по-успешният подход на взаимодействие, вместо оказването на административна принуда, казват от НАП-Русе. Само преди броени дни обаче стана ясно, че данъчните инспектори прибягват и до такива силови методи, като да приберат оборота от касата на фирми със задължения. 
Дължимите суми следва да се платят по банковата сметка на съответната териториална дирекция/офис на НАП по месторегистрацията на задълженото лице. Ако задължението все още не е включено в изпълнително дело, се използва сметката за приходи на централния бюджет. Ако задължението вече е включено в образувано изпълнително дело, то се използват сметките за принудително събиране  на публични вземания.  
Офисът на НАП в Русе препоръчва на длъжниците, преди да извършат плащане, да проверят с персоналния си идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис актуалния размер на задължението с начислените лихви и етапа на производството чрез електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ в портала за електронни услуги на НАП.