Липсата на застраховка „Гражданска отговорност“ излезе солена на русенец заради верижна катастрофа в Италия. Тарикатът, който си спестил под 200 лева, сега ще плаща 8369,28 лева на Гаранционния фонд. 
На 24 юли 2011 г. К.И. шофирал в град на Апенините с несъобразена скорост, не успял да спре навреме и блъснал отзад „Мерцедес“, който пък ударил „Фиат Пунто“ пред него. За щастие пострадали нямало, но колите били за ремонт. 
Оказало се, че К.И. е без застраховка „Гражданска отговорност“, което наложило обезщетенията на двамата пострадали шофьори да бъдат платени от Националното бюро на Италия, еквивалент на българския Гаранционен фонд. От него се изплащат пари, когато виновните за пътни инциденти нямат застраховки. 
Националното бюро изплатило 3151,93 евро с левова равностойност 6248,33 лв. на шофьора на мерцедеса и 506.92 евро (991,45 лв.) на собственика на фиата. 
При подобни случаи обаче европейското законодателство дава възможност на компенсационните организации да си получат обратно парите от колегите си в страните на виновниците за катастрофите. Затова на българския Гаранционен фонд се наложило да покрие разходите на Националното бюро на Италия.
От фонда обаче съответно си потърсили парите от К.И. чрез съда и той се произнесъл в тяхна полза. Така освен въпросните 7239,78 лева, на русенеца ще се наложи да плати и 1129,50 лева, дадени от Гаранционния фонд за водене на делото.