Завърши аварийното укрепване на полуразрушената подпорна стена на пътя Бяла–Попово, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера. Ремонтът беше финансиран с 470 191 лева от бюджетните средства по Аварийната програма на агенцията за 2017 г.
Изпълнена е силова укрепителна конструкция с дължина 30 м, съществуващата подпорна стена е укрепена с 30 микропилоти с дължина 12 м и 58 анкери с дължина 24 м. Положена е нова пътна настилка в участъка на съоръжението и нова хоризонтална маркировка. Строително-монтажните работи са изпълнени от софийската фирма „Хидроинжект“, а строителният надзор беше поверен на „Трафик Холдинг“ ЕООД.
Подпорната стена е част от тротоара на ул.“Стефан Стамболов“ в Бяла. Участъкът, който беше пред пропадане, се е активизирал в средата на 2013 г. в резултат на обилни валежи, вследствие на което са се появили пукнатини и деформации. Подпорната стена се е разрушила частично, а след година част от нея се срутила. Община Бяла многократно алармира, че е опасен и заплашва да срути канализационния колектор.
По време на ремонта скоростта на движение през участъка беше ограничена до 30 км/ч и бе забранено преминаването на МПС над 10 т. След отстраняването на този сериозен проблем движението вече е нормализирано.