Само пет са паралелките редовно обучение в гимназиите в Русенска област, които не успяха да съберат достатъчно ученици и се закриват след третото класиране след 8 клас. Това съобщи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов. Отпадат и още 4 задочни паралелки. 
Не е събрал достатъчно кандидати класът по механизация в Професионалната гимназия по селско стопанство в Две могили. Отпада и обявената паралелка в селскостопанската гимназия „Ангел Кънчев“ в Русе, в която трябваше да се обучават ветеринари и майстори на хляб и сладкиши. Пада паралелката „Топлотехника“ в ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“. Само 8 деца са се записали в класа със специалност „Мебелно производство“ в ПГ по дървообработване. Бройката е твърде малка и по никакъв начин не може да се помогне да се осъществи прием по тази иначе важна и нужна специалност, каза Райнов.    
В Корабната гимназия остават с две пълни паралелки деветокласници, но губят една - по специалността „Корабни машини и механизми“. 
Тази специалност за втора година не осъществява прием, коментира Райнов, като посочи, че самата специалност е нужна и търсена. Според него би било разумно, ако фирмите, които имат нужда от такива кадри, проявят повече загриженост и подкрепят по един или друг начин потенциалните си бъдещи работници. 
По аналогичен начин стоят нещата и с една задочна паралелка за лаборанти, която за поредна година не събира достатъчно желаещи в ПГ по транспорт, каза Райнов. Лаборантите също са много търсени, фирмите се жалват, че не могат да намерят подготвени кадри, но и не правят нищо по въпроса, добави просветният шеф. Впрочем, в ПГ по транспорт пропада и една редовна паралелка - по автотранспорт. 
Другите задочни класове, които не са се сформирали поради липса на желаещи, са в ПГ по строителство, където са били обявени паралелки за обучение по конкретни умения за бъдещите майстори по строежите.
Тази година се закриват по-малко паралелки, отколкото през миналото лято, така че чисто статистически можем да отбележим сегашния резултат като по-добър, коментира сдържано Димитър Райнов. И уточни, че в част от другите класове остават все още свободни места, те могат да бъдат запълвани до 4 септември.