Върху мен не е упражняван никакъв политически натиск нито за оставането на Боршош, нито за подписване на годишен финансов отчет. Това заяви пред журналисти Деница Златева – бивш заместник министър-председател по подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018 г., предаде репортер на БГНЕС.

Решение на служебното правителство беше всички оперативни екипи, които работят по председателството да бъдат запазени. Екипът в НДК не е Боршош, а всички ръководители на направления и служители, които повече от година работят за председателството, поясни Златева.

„Освободила съм от отговорност Боршош по отношение на финансовия отчет за 2016 г. Не съм освободила от последваща отговорност, административна, финансова, наказателна, което е видно от обвиненията на прокуратурата“, посочи тя.

Златева бе изслушана от Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Пред депутатите тя заяви, че по отношение на смяната на борда на НДК, иска категорично да заяви, че върху нея не е упражняван политически натиск и тя не е упражнявала „политически чадър“ върху нито един член на екипите по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„От самото начало на мандата на служебното правителство, това беше обща воля на президента и министрите, заявихме, че ще гарантираме приемственост на екипите на етап, в който сме наблюдавали изключително голямо закъснение в някои от дейностите за подготовка, не можем да си позволим да създаваме допълнителни сътресения в системата и да сменяме хора, които оперативно се занимават с подготовката на Председателството“, обясни тя. „Това беше единственият аргумент, с който директорът на НДК не беше сменен“, заяви Деница Златева и уточни, че той и екипът му са се занимавали оперативно с подготовка на сградата на НДК.

„През февруари и март стана смяната на борда. В правомощията на всеки принципал е, когато отговаря за търговско дружество, да направи промени в борда. В рамките на борда беше запазен Боршош с аргумента, че хората, които се занимават на оперативни нива, нито един от тях не беше сменен“, каза Златева.

Тя обясни, че от 2011 г. досега НДК е на загуба. Подобрен е финансовият резултат с 1 млн. лв. през 2016 г., като все пак минус 8 млн.лв. е финансовият резултат на НДК. „По време на мандата на служебното правителство се оказа, че изискванията към адаптацията на НДК в 4 основни аспекта са видимо променено сравнение с техническото задание за строителство и ремонт на НДК. Поръчката, за която е избран изпълнител е от правителството преди нас - на Борисов. Изпълнителят е бил избран октомври 2016 г. Ние започнахме със строително-ремонтен процес и избран изпълнител“, обясни Деница Златева.

Когато постъпила на поста вицепремиер тя открила децентрализирана система за подготовка и координация, липса на комуникация. „Разменят се имейли, кореспонденции, не се сяда на една маса. Нямаше личен контакт. Успяхме да подобрим това, защото председателството е обща кауза на всички институции, а не да се работи на парче“, каза Златева.

„Най-лесното щеше да бъде да сменя Боршош. Ние не искахме сътресения в системата. Ако бях принципал на НДК повече от 3 месеца доста от нещата от организацията щяха да бъдат променени. В краткия мандат, в който работихме се опитахме да наваксаме максимално забавянията, да оправим комуникацията между екипите“, подчерта тя.

В началото на днешното заседание бе прочетено писмо от Мирослав Боршош, чиито текст бе разпространен малко по-рано с изключение на това,че Боршош пише до депутатите, че сигналът срещу него е бил изпратен от бивш служител на НДК, уличен в престъпление. От своя страна Румен Гечев от БСП заяви, че Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери и не зачита парламента . „Скандално е отношението към Комисията от страната на Боршош с изказванията си,че се съмнява в целите на действията на депутатите, членове на комисията. Управляващите крият Боршош“, подчерта Гечев.