Селският туризъм расте у нас с 15%, но Русе е сред регионите, където това не се случва. Това показват данните на Асоциацията на българските села. В проучването не се включват на самото черноморско крайбрежие. Въпреки това резервациите за август запълват средно 85% капацитета за настаняване през делничните дати. За почивните дни всички обекти за селски туризъм са запазени 100%, посочват от асоциацията.
Най-силните в селския туризъм региони са селата в областите Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават регионите на Русе, Сливен и Шумен, се казва в анализа.
Средно около 80% от туристите в селата са българи, като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция.
Ръстът в селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих, посочват от асоциацията. Гражданите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони, смятат в организацията.