Тази книга може да е поръчана, но не е поръчкова, развълнува ме - така литераторът и доскорошен драматург на ДТ „Сава Огнянов“ Крум Гергицов оцени сборника с разкази „Преодоляване“, който бе представен в книжарница „Хеликон“ от Областния информационен център.
Това е една различна книга. Посветена е на 10-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз и е събрала 10 от автори, които не се нуждаят от представяне: Кристин Димитрова, Христо Карастоянов, Михаил Вешим, Мирела Иванова, Александър Шпатов, Георги Господинов, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Владимир Зарев и Иво Иванов. Сборникът е финансиран от програмата за развитие на човешките ресурси на Европейския социален фонд и това са едни от най-смислено похарчените пари в тази сфера.
Повечето от разказите в книгата са вдъхновени от съдбите на хора, изгубили и посоката, и надеждата, но с подкрепата на програмата са намерили нов път. И макар че това звучи скучно, казионно и дори леко отблъскващо, истината е, че поканените майстори на перото не са написали нещичко, за да си вземат хонорарите, а са вложили таланта и идеите си, за да напишат разкази, с които всеки автор би се гордял. Затова и оценката на Крум Гергицов не е куртоазен реверанс, а лаконично, но точно и честно обобщение.