Русенският митрополит Наум е на официално посещение в Украйна от вчера. Владиката на Русе е представителят на Българската православна църква, който ще вземе участие в тържествата за 50-годишнината на Борисполския и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква. По решение на Светия Синод на БПЦ митрополит Наум ще награди юбиляра с орден „Св.св.Кирил и Методий“ първа степен. 
В програмата на русенският архиерей в Киев са предвидени също и делови разговори с представители на Московската патриаршия и на други поместни православни църкви, поканени за тържествата. Митрополит Наум ще се поклони на светините, съхранявани в Киево-Печорската лавра. 
Владиката е поканен също да бъде гост и на Киевската духовна академия и семинария, ректор на които е домакинът - митрополит Антоний. В съобщението на сайта на Русенската митрополия се уточнява, че в Украйна митрополит Наум се придружава от архимандрит Филип Василцев, който е официален представител в България на патриарха на Москва и на цяла Русия патриарх Кирил.