Румънският гражданин Р.О. застана на подсъдимата скамейка след меле около един от общинските камиони за репатриране на неправилно паркирани автомобили. На 23 август миналата година румънецът и майка му пристигнали в Русе с автомобил, който паркирали на тротоара на спирката пред Пътна полиция. 
Малко след това пристигнал т.нар. паяк и вдигнал колата. Тъкмо когато потеглял обаче, се появили шофьорът и спътницата му, които скочили на стъпалото на камиона и започнали да крещят на румънски. 
Служителите се опитали да им обяснят първо на български, после на английски и накрая на развален румънски, че трябва да си вземат колата от наказателния паркинг на ул. „Котовск“ срещу 40 лева, но явно всички се изгубили в превода, защото агресията на румънците ескалирала. Майката дори сграбчила крака на единия от служителите на платформата, а със свободната ръка се вкопчила във волана. За да не станя беля, единият от работещите на паяка - И.А., слязъл да помогне на колегата си. Издърпал румънката от камиона, а тя се отмъстила, като сграбчила ланеца му и го скъсала. Синът й пък моментално се притекъл на помощ и забил юмрук в лицето на И.А. Служителят на община Русе пък изблъскал нападателя към оградата на КАТ, а през това време майка му пак скочила на стъпалото на платформата, но накрая все пак всички нейни служители успели да влязат вътре и да потеглят. 
Заради юмручният удар Р.О. бил обвинен в причиняване на лека телесна повреда и изправен пред правосъдието. Тъй като престъпването на закона му било за пръв път, а и предвиденото наказание за извършеното от него е ниско, съдът го освободил от наказателна отговорност, която заменил с административна и му наложил глоба от 2000 лева. Както повелява милото и загрижено за нарушителите и престъпниците, а не за потърпевшите и жертвите българско законодателство.
Случаят повдигна доста въпроси, които може да се обобщят така - какво би станало, ако българи се държаха по същия начин с общински служители пред полицейско поделение в Гюргево? Отговорите също могат да бъдат обобщени - със сигурност нямаше да им се размине със символична глоба и да празнуват след тежката дума на съда като герои, а щяха да помнят, как се посяга на длъжностно лице до края на дните си!