Отдавна е известно, че по дрехите посрещат, а опитът показва, че нерядко по тях и изпращат. Първото впечатление и за хората, а и за дома им ни остава най-трайно в съзнанието и всяко ново възприятие се наслагва върху него. Именно това налага да обърнете специално внимание на предверието на Вашия апартамент в Русе, независимо дали чрез него се влиза директно в дома Ви или в градината към къщата. Трябва така да изглежда Вашият вход, че посетителят да бъде зареден с положителна енергия от самото начало, за да възприеме с нужната емоционалност и останалата част от дома.

Обикновено входът към градината е разположен на най-оживената улица, с която тя граничи, като входната врата на жилището също е насочена към нея. Всичко между улицата и сградата се приема за преден двор. Обикновено той е по-малката част от цялата градина и изпълнява изцяло декоративни функции, които могат да се използват за подчертаване на входа към градината. Когато нямаме заден двор, в предния са разположени стаята на открито и останалите градински елементи, което налага рационалното и красивото им разпределение в общото пространство. В този случай е необходимо просто да подчертаем входа на градината и на дома, без да създаваме някакъв вид предверие към същинската част на градината. Нерядко се случва съвсем да липсва преден двор. В този случай сградите са изнесени до самата улица и това налага добре да откроим входа, озеленявайки го красиво навън.

Когато полагате усилия да подчертаете входа на двора и този на къщата, както и оста, която ги свързва, трябва да започнете от оградата. Тя разделя двора и улицата, като активно въздейства върху това, как ще бъде възприемана градината отвън. Обикновено ажурните огради създават по-добър ефект от плътните варианти. Озеленените само на отделни места огради също са много ефектни и често използвани. Озеленяването се прави така, че погледът от различни места да се концентрира върху входа на къщата и входната алея. Входът на градината също е важен обект на озеленяването. За целта се използват видове за вертикално озеленяване, засадени вътре в самата градина. Често от двете страни се създават малки зелени петна, в които могат да се отглеждат цветя, храсти, както и лиани за вертикално озеленяване.

За разлика от входа на градината, вратата на къщата трябва задължително да бъде подчертана. Един от често използваните варианти е атрактивното вертикално озеленяване на фасадата около вратата. Това може да стане с красиви декоративни решетки или като се оставят растенията да се развиват директно по стената. Обикновено пред вратата има площадка или стълби, което прави практично и ефектно озеленяването със саксийни цветя.

Интересно е и озеленяването на входната алея, която представлява свързващата част между входа и вратата на къщата. Около нея нерядко от едната, а по-рядко и от двете й страни се изграждат различни градински бордюри. Често прилагана и много добра възможност е засаждането на алейна растителност от ниски или средно високи дървета, като броят на растенията и тяхната едрина зависи изцяло от дължината и ширината на алеята.

Както стана ясно, озеленяването на входа към един дом е едно от най-важните неща за създаването на добро първо впечатление за него и за обитателите му. С минимални знания за растителните видове и с достатъчна доза ентусиазъм и естетично виждане, можем и сами да се справим с това, следвайки насоките от статията.