Хората от малките населени места не си купуват суперплазмени телевизори, тъй като според статистиката 70% от българите получават под средната работна заплата за страната. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, предаде репортер на БГНЕС.

Изказването на шефа на Бюджетната комисия, по време на дебатите дали да се ограничи прагът на плащанията в брой, дойде вследствие на изказвания на депутати от опозицията, че така ще се затруднят хората от малките населени места, които не разполагат с кредитни, дебитни карти и нямат достъп до посттерминали.

Предложението на ГЕРБ, представено от Менда Стоянова, бе кешовите плащания да бъдат само до 5000 лв., като беше аргументирано с това, че Европейската централна банка подкрепяла ограничения на плащанията в брой. В много държави-членки на ЕС също имало ограничаване на плащанията в брой до 3000 евро.

Стоянова обаче определи тезата, че тази "бореща сивата икономика" идея ще затрудни хората от по-малки населени места като смешна. "Относно изказвания, че предложеният от нас размер на прага от 5000 лв. ще да затрудни обикновените хора в малките населени места, е смешно", каза председателят на Бюджетната комисия.

"Просто обикновените хора в малките населени места не правят еднократни сделки за над 5000 лв. Няма такива сделки. Има, ако си купувате супер плазмен телевизор, само че хората от малките населени места не си купуват такива телевизори, тъй като според статистиката 70% от българите получават под средната работна заплата за страната", заяви Менда Стоянова.

Няма да ограничим и създадем затруднения на обикновените хора, а на хората, чиито джобове са пълни с кешови пари, които са дошли там от сивата икономика, защото са получили заплатите си на черно, заяви още тя преди предложението на ГЕРБ да бъде отхвърлено от пленарната зала.