Традиционният тридневен поход по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа проведоха русенци. Началото бе както винаги от крайдунавското село Новград - мястото, където борците за свобода и техните войводи са слезли на българския бряг. Инициативата е на Сдружението на бившите областни управители на Русе, сегашния областен управител Галин Григоров и туристическите дружества от Русе, Бяла, Борово и Ценово. В похода участва и потомката на четника Димитър Момчилов - проф.Антоанета Момчилова от Русенския университет.
По пътя към легендарния старопланински връх Бузлуджа участниците поднесоха цветя на паметни места, където четниците са водили битки. На върха русенци почистиха паметната плоча в скулптурния комплекс на Хаджи Димитър и възстановиха имената на четниците от Русе със златни букви. Внезапният проливен дъжд попречи да се освежат всички надписи, затова работата ще продължи при следващото посещение на Бузлуджа. 
Походниците донесоха в Русе подареното от община Ценово знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, което ще се съхранява при областния управител и всяка година ще участва в традиционното изминаване на героичния път на войводите.