Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ще отправи покана да й гостува екипът, подготвил и издал дневниците на Старозагорския митрополит Павел. Ценното издание е съвместно дело на русенския Държавен архив и на Русенската митрополия, като съставител е Тодор Билчев, а предговорът е на началника на архива Стефка Маринова. 
Ценният том, появил се на бял свят с благословията и спомоществователството на Русенския митрополит Наум, включва изключително интересни и важни бележки от дневниците на архиерея от 1919 до 1940 г. Издаването бе посветено на 135-ата годишнина от рождението на митрополит Павел. Интерес представляват писмата, снимките и спомените от архива на митрополит Павел, както и неговият дневник - 7 ситно изписани тетрадки, които са дарени в ДА-Русе през 1979 г. от неговата племенница Лиляна Петкова. 
Книгата бе представена в Русе през април тази година, а в първите дни на юни стана една от темите и в предаването на БНТ „Вяра и общество“ на Горан Благоев. Старозагорски интелектуалци са се впечатлили от този културен факт и очакват през есента да се докоснат до изданието на дневниците на митрополит Павел, който е погребан в двора на старозагорския катедрален храм „Св.Димитрий Солунски“.