На 85 години вчера сутринта е издъхнал големият български диригент Михаил Ангелов. Той е един от основателите на оркестъра „Софийски солисти“. Бил е директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас, Благоевград и София. Сред неговите ученици са именити български гласове като Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Димитър Узунов, Гена Димитрова, Иван Консулов, Александрина Пендачанска. 
С Русе го свързва не само периодът на директорстване, а и неговото творческо пристрастие и професионална радост - хор „Дунавски звуци“, на който той остана почетен главен художествен ръководител до последните си дни. Изключителен музикант и невероятен човек - с него беше огромно удоволствие да се говори за всичко: от музика, изкуство, литература до кулинарни рецепти и превратностите на човешката история и род, припомниха вчера русенци, съкрушени от загубата. Михаил Ангелов е роден на 19 февруари - деня на обесването на Васил Левски, а смъртта го отне от живите на рождената дата на Апостола - 18 юли, добавят хористи. 
Носител е на много отличия, през 1996 г. диригентът е обявен за почетен гражданин на Русе. Преди по-малко от година той представи пред русенци своята книга, която бе нарекъл „Старчески драски“.   
Поклонението ще бъде в четвъртък, 20 юли, от 15 ч в столичния храм „Св.Седмочисленици“. За церемонията по изпращането на големия музикант и творец за София ще заминат и представители на хор „Дунавски звуци“.