В областната дирекция на МВР тече проверка на твърденията, че телефонните измамници се ползват с полицейска закрила, но няма категорични данни служители от дирекцията да покровителстват този вид престъпления. Това съобщи вчера в сутрешния блок на Нова тв главният секретар на МВР Младен Маринов по повод твърденията, че натоварени с опазването на законите и сигурността хора са минали от другата страна на барикадата.
Проверката се извършва в Главна дирекция „Национална полиция“, но действително в областната дирекция на МВР в Русе до момента няма данни за служители, които осигуряват полицейски чадър над ало измамниците, заяви директорът старши комисар Теодор Атанасов.
Телефонните измами напоследък намаляват, защото все повече хора сигнализират за тях и заради проведените операции в редица градове в страната, при които са задържани десетки измамници. Съвместната ни работа с медиите също допринася за това, каза още главен комисар Младен Маринов.
Изявленията му дойдоха след поредното журналистическо разследване по темата на Тина Ивайлова от Нова тв, която излови по шорти цели бригади телефонни измамници в евтини хотелчета в покрайнините на Букурещ. Там по няколко „въртачи“ звънят на произволни телефони и дори имат работно време - от 9 до 17.30. Когато някой клъвне, се дава сигнал и според избраната схема започва обработка на жертвата. 
„Предварително поставено от екипа на Новините на NOVA устройство в едно от бунгалата записва и признанията на някои от мошениците. Сред тях са Янко Янакиев, Васил Василев и Васил Ангелов от Ветово. Групата прекарва пет дни в Румъния. През цялото време не спира да мами“, съобщиха от Нова тв.
Когато журналистите потърсиха заснетите в Букурещ герои в къщите им в циганските махали във Ветово и други градчета, бяха посрещнати с избуялата заради повсеместното чувство за безнаказаност арогантност, заплахи и дори опити за физическа разправа.
Междувременно крехкото примирие между телефонните измамници и закона отново бе прекратено и жертва този път стана 86-годишна жена от Кривня. Старицата попаднала в добре режисирания капан, в който бандитите се правят на полицаи и прокурори, които са по следите на телефонната мафия и знаят, че жената е следващата мишена. За да помогне, тя трябва да си даде всички налични пари, които щели да послужат за веществено доказателство за вкарването на престъпниците в затвора и после щяла да си ги получи обратно. Новото този път е, че всичко започнало с обаждане на жена, която заявила, че има апарат, показващ че в къщата има пари и ако бабата не ги даде, ще бъде измъчвана до смърт. Заплахите били много натуралистични и въздействащи, но след тях дошло успокоението от „полицай Иванов“ и „прокурор Григоров“, които разпитали жената къде точно живее, за да организират защитата й. След това я инструктирали да дава парите и да се прибира, за да не пострада в суматохата, а после да няма грижи - те ще й донесат обратно всичко.
Разтрепераната пенсионерка изпълнила добросъвестно всичко, което й наредили, но щом до полунощ никой не я потърсил да й върне спестяванията, се обадила на зет си, разбрала, че е излъгана, а в понеделник подала официална жалба.