Участвал в мисии в Ирак и Афганистан „Страйкър“ бе показан вчера на изложението на американска бойна техника в Русе. То събра стотина любопитни зрители, които не спряха да снимат, но остави и много разочаровани. Причината е, че изложението бе предислоцирано от предварително обявения терен в началото на „Дружба“ към съседния квартал „Чародейка“, без отговорния за разгласата на тази информация военен пресцентър да отрони нито дума.
Ветеранът от Близкия изток е част от въоръжението на Втори кавалерийски полк на Сухопътните войски на САЩ, известен още като Втори драгунски полк. До него бе строена друга машина, а пред тях бяха екипажите с камуфлажно оцветяване на лицата. Гледката беше впечатляваща и разпали силно любопитство най-вече у децата.
„Страйкър“ е солидна машина за бойни действия, обясни лейтенант-полковник Адам Лаки, също участник в мисии в Ирак и Афганистан.
Другата армейска машина „Гардиън“ също е американска, но е купена от българската армия. Тя е облечена с бронирани плоскости, предлага много по-голяма защита от познатите ни БТР-и и се ползва главно за патрулиране и операции в градски условия, каза капитан Красимир Куртев от военно формирование 32420 в Русе.
220 военни машини на САЩ с 850 души личен състав ще преминат до неделя през Дунав мост на път за Ново село и Безмер, където се провежда многонационалното учение Saber Guardian 2017.