През 2016 г. в България са произведени 812,3 хил. тона зеленчуци, което е с 32,4% повече спрямо 2015 г., показват данните на отдел „Агростатистика“ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Увеличение на годишна база се отчита както при производството на зеленчуци от открити площи (с 35,5%, до 699,2 хил. тона), така и при оранжерийната продукция (с 16,4%, до 58,1 хил. тона).
По-високото производство от открити площи е свързано основно със значителния ръст на реколтираните площи при повечето зеленчуци, благоприятстван от прилаганите схеми за обвързано подпомагане, смятат експертите. При голяма част от основните зеленчукови култури е налице увеличение на средните добиви спрямо предходната година - с между 1,2% при картофите и 18,1% при пипера. За това допринасят спазването на технологиите за отглеждане от земеделските производители и използването на качествени, сертифицирани зеленчукови семена.
Около 94% от оранжерийното производство на зеленчуци през 2016 г. се формира от краставиците и доматите. Увеличението спрямо предходната година се дължи главно на отчетения ръст при краставиците - с 37%, до 57 хил. тона. 
Оранжерийната продукция от домати намалява с 2,1% до 49 хил. тона. При производството на салати и марули, корнишони, зелен фасул, пипер, ягоди, патладжан и зеле се отчита увеличение с между 16,9% и близо четири пъти на 4 годишна база, като най-значително е при зелето.