Зърнопроизводителите от областта ще наддават за 16 637 декара ниви от Държавния поземлен фонд /ДПФ/, които ще бъдат предложени за отдаване под наем това лято за отглеждане на едногодишни култури, научи „Утро“.
Предлаганата земя е 4-5 пъти повече в сравнение с миналата година, тъй като някои дългосрочни договори са вече изтекли и парцелите са отново на разположение. Очаква се сериозно наддаване, тъй като по заповед на земеделския министър държавата отново се връща към по-дългосрочно отдаване на земята. Докато миналата година всички парцели се отдаваха само за една година, този път терените се предлагат за срок от 5 години. Изключение правят три парцела с обща площ 1200 декара, които доскоро се стопанисваха от института „Образцов чифлик“. За тях все още вървят съдебни процедури, така че те ще се отдават отново за срок от само една година.
Заради по-дългия срок земеделското министерство е коригирало нагоре и началната цена за търговете. В замисимост от размера и качеството на земята, наддаването ще тръгва от 55 или 60 лева. Това е горе-долу нивото на пазарните ренти в областта. На търговете за ниви от ДПФ обаче са постигани много по-добри цени. През миналата година рекордното предложение бе за 120 лева на декар.
Заради очаквания по-голям интерес към търга и увеличения брой оферти, това лято той ще се проведе в три дни. На 17 август от 10 часа в зала „Свети Георги“ на Община Русе ще бъде наддаването за нивите в Борово, Бяла и Ветово. На следващия ден ще се разиграят държавните парцели в Две могили и Иваново, а за терените в Русе, Сливо поле и Ценово офертите ще се отварят на 21 август.
Оферти се подават до 17 часа на 16 август, в същия срок трябва да бъде внесен и депозитът за участие, който за едногодишните култури е 20% от началната тръжна цена, умножена по площта на имота. Очаква се за всички предложени ниви от ДФП държавата да прибира по над 1 млн. лева в следващите 5 години.
На търг се предлагат и 1439 декара за отглеждане на трайни насаждения.