Бракониерски банди плъзнаха по Дунав и ловят риба с електричество, като нанасят тежки щети на рибните ресурси в реката.
Живарниците ни са празни, като тази година да няма риба, никога не е било, оплакват се пред „Монитор“ дългогодишни въдичари от Русе. Т.н. токаджии извършват геноцид над рибата и докато наглеците не бъдат тикнати в затвора, нещата няма да се оправят, смятат добросъвестните риболовци.
Нарушителите са и българи, и румънци. С настъпването на маловодието на Дунав за тях настава истинска жътва. Снабдяването с уреди за риболов с ток не е проблем, защото те се предлагат свободно в интернет на цена около 200-400 лева, макар че са забранени от закона.
„Тези хора влизат с бързи лодки в реката, слагат две въдици за заблуда уж, че ловят с тях, а всъщност пускат накрайниците на уреда във водата и включват тока при определен волтаж. Рибата се парализира за няколко минути  и изплува на повърхността, а бракониерите прибират по-едрата. Сомът е най-уязвим, защото е без люспи, но и много люспести нямат шанс, а най-малките екземпляри умират. Ако се случи риба да се съвземе от шока и да успее да избяга, тя е уплашена и със седмици не се храни, затова няма как да бъде уловена с въдица“, обяснява запаленият риболовец и един от хората у нас, които най-добре познават Дунав Георги Георгиев, който бе дългогодишен директор на агенцията за проучване и поддържане на реката. Според него е много трудно тези бракониери да бъдат заловени, тъй като при приближаването на катер на Гранична полиция или лодка на инспектори от ИАРА пускали във водата накрайниците и после ни лук яли, ни лук мирисали.
Този унищожителен риболов се прилага масово от няколко години по целия българо-румънски участък на Дунав - от Силистра до устието на река Тимок, а ситуацията в момента е повече от тревожна, казва Георгиев. Наглеците спрели да избиват рибата с бомби, защото така вдигали много шум, и започнали да се снабдяват с електрически устройства. 
Токаджии са забелязани край Батин, Белене, Вардим, Сандрово, Бръшлен и на още много места нагоре по течението.
„Токаджиите са безскрупулни хора, алчността им няма граници. Не се интересуват, че утре и самите те няма да могат да ловят, защото няма да има риба в реката. Вчера цял ден хвърлях въдица, хванах само малко облезчета и червеноперки. Най-разпространената доскоро риба в Дунав – таранката, изчезна“, възмущава се и Сунай Сабриев, собственик на един от големите магазини за риболовни принадлежности в Русе и носител на републикански титли по риболов. Той разбрал от свои колеги в Гюргево, че румънски бракониери са влезли в затвора, и смята, че и у нас трябва да е така.
Началникът на отдел „Рибарство и контрол - Централен Дунав“ към ИАРА Михаил Михайлов коментира, че в съда бракониерството с ток не може да се докаже, ако инспекторите не са намерили в лодката цялото устройство - агрегата и накрайниците. Това на практика е почти невъзможно, тъй като нарушителите се освобождават от кабелите веднага щом забележат на хоризонта проверяващи.
„От друга страна, не разполагаме с необходимия човешки ресурс за осъществяване на добър надзор. Имаме само трима инспектори за контрол на 90-километров участък по Дунав и на вътрешни водни пътища“, обяснява Михайлов защо токаджиите се залавят трудно. 
Въпреки набезите, за този сезон няма нито един изправен на съд бракониер, ловил в Дунав риба с електричество. Законът в България наказва това деяние с глоба до 6000 лева.         

Климатичните промени също намаляват ресурсите

Климатичните промени също намаляват рибните ресурси в Дунав, смятат от рибарската гилдия в Русе. През последните години ги няма онези пролетни черешови води, които пълнят реката и заливат островите. Така се създават условия рибата да хвърли хайвера си нормално край залетите места, новите рибки да се излюпят и после да навлязат в реката. Специалистите казват, че няма ли пълноводие напролет, рибата капсулира хайвера в себе си и не го изхвърля.
Според добросъвестните риболовци трябва да се забрани и траленето с големи мрежи от 200-300 метра, тъй като този улов унищожава маломерни екземпляри и забранени риби като есетровите. Те се задушават в мрежата и дори и да се пуснат във водата обратно, не оцеляват. Риболовът с големи мрежи в момента се практикува единствено в българо-румънския и в сръбския участък на Дунав, а нагоре по течението е абсолютно забранен.