16 брилянтни оркестрови и хорови формации, 18 превъзходни солисти - звездни имена от световните сцени, около 600 участници от Великобритания, Германия, Франция, Чехия, Литва, Италия, Словения, Русия, Австрия, САЩ и България. 41 запомнящи се събития, от които 4 премиери - две от тях световни, 14 концерта за деца и младежи. Това е в свръхкратко резюме обобщението за 57-ото издание на тазгодишния международен фестивал Мартенски музикални дни. Припомнянето на прекрасния музикален празник, събрал в Русе музиканти и почитатели от различни краища на света, е по повод предстоящото приемане на отчета на ММД по време на юлското заседание на Общинския съвет. 
Сред участниците тази година бяха именитият руски виолист и диригент Юри Башмет - гордост и чест за всеки концертен подиум, заедно с неговия ансамбъл „Московски солисти“, световноизвестният немски баритон Матиас Гьорне, уникалният солистичен екип на Chicago Jazz Philharmonic, пожънал неистови овации в Русе. Меломаните още помнят танго фиестата на саксофонния квартет „Signum“ с акордеониста Мартинас Левицкис, удивителния старинен италиански ансамбъл на Марко Бизли, именитите чешки кларинетисти от „Clarinet Factory“ и с възхита си припомнят поредното бляскаво участие на Фестивалния оркестър с Емил Табаков. 
Успешна е финансовата равносметка на фестивала, посочват организаторите. Общо приходите възлизат на 357 604 лв., като се отчита преизпълнение спрямо планираното в размер на 1664 лв. Само приходите от билети са 38 650 лева, докато предвидените в плана на феста е посочена сумата от 30 000 лева. Средствата от спонсорство, реклама и проекти също са повече от заложеното - с 2000 лева. Изпълнението на разходната част е в рамките на постъпилите приходи и достига   сумата от 357 395 лв., като формира малък остатък в размер на 209 лв., се посочва в докладната записка, която ще разглеждат и гласуват общинските съветници.