14-годишният Владимир Николов от Русе спечели един от двата медала от международния космически лагер Space Camp Turkey под егидата на НАСА. Младежът получи престижната награда, тъй като показа най-много знания и умения по време на престоя си в лагера в Измир от 2 до 8 юли. Владимир бе част от първата българска група в лагера с 22 деца от 11 града. Българчетата на възраст между 9 и 15 години се съревноваваха с връстници от Литва, Великобритания, Полша, Турция и Гърция. Освен с отличието групата се завърна с много нов опит в екипната работа в международна среда и най-новите технологии. 
В лагера децата се потопиха в едно незабравимо приключение и преминаха през реална подготовка за мисия в космоса. Те обличаха астронавтски костюми, изпробваха движения в безтегловна среда, тренираха на тренажори за астронавти и на совалката „Дискавъри“, отглеждаха растения в безпочвена среда и други. Българските ученици проведоха и видеоразговор с астронавт от НАСА, на когото зададоха множество въпроси.
Космическият лагер в Измир e създаден през 2000 година по модел на НАСА. В него се провеждат обучителни програми с космическа насоченост, като се изгражда глобално приятелство на базата на космическите науки. В света има само три подобни центъра, като единственият функциониращ в Европа е този в Турция.