Наталия ГРЪНЧАРОВА
В събота вечерта след седмица борба за живота му угасна битият от циганин след спор за цигара Алекс Ангелов, а община Бяла обяви траур в неделя и понеделник заради смъртта на 18-годишното момче .
Алекс пострада тежко рано сутринта на 7 срещу 8 юли. Той и компанията му били в дискотека в Бяла, където се намирала и група от 12 цигани. Към 5,50 ч персоналът помолил присъстващите да си тръгват. Навън 32-годишният Валентин Иванов Маринов поискал цигара от Алекс, който не му дал. Заради дреболията последвала свада. Маринов посегнал да удари първо с бутилка Алекс по главата, но ударът бил отбит. Последвал обаче юмрук в лицето, който счупил носа на момчето. То изгубило равновесие и паднало на плочките, удряйки лошо главата си. На момента Алекс получил тежка черепно-мозъчна травма, но помощта за него закъсняла, тъй като Маринов попречил на приятелите му да му окажат помощ и да извикат линейка. Когато се уверил, че наоколо не е останал никой, циганинът зарязал Алекс да лежи полужив на площада.
Нападателят е обвинен в нанасяне на средна телесна повреда, заради което беше оставен в ареста. След смъртта на младото момче обаче се очаква обвинението му да бъде преквалифицирано в по-тежко.
Инцидентът предизвика протести сред жителите на Бяла. Те настояват за адекватни наказания срещу циганската престъпност. Протестите бяха прекратени, след като Районният съд в градчето остави в ареста Маринов. 
Вестта за кончината на Алекс вчера развълнува социалните мрежи. Един потребител си позволи да отправи силно провокативна закана, която бе подета от негова позната, но стреснат от реакциите, много бързо я изтри.
Молбата на близките е погребението да не се превръща в демонстрация, за да могат достойно да изпратят детето си, след като то им бе насилствено отнето.
А във въздуха остава да кънти въпроса на чичото на невинната жертва Панайот Панайот: Ще има ли държава най-сетне?