548 свободни места за първолаци са останали в училищата в Русенска област. Това показват данните, публикувани на електронната страница на Регионалното управление на образованието. 
Числото недвусмислено показва, че бройката се равнява на 25 паралелки първи клас, които на практика няма да се състоят. Вероятно на много места годината ще започне с непълни паралелки, другаде - в селата, вече по традиция, общинските съвети панически ще гласуват за пореден път маломерни или слети паралелки: инвалидизирания образователен феномен, който обаче много често спасява селата от печално опустяване.
Докато в по-малките населени места такъв вид спасяване се налага в името на демографското оцеляване, в големия град най-вероятно ще се наложи да се правят рокади, които да отложат поне временно съкращаването на педагогически кадри. Особено там, където приемът на нови първокласници е „назад“ с повече от една паралелка. Такава е картината в русенските училища, където са заявени по два и по три първи класа с по 22 деца, а не достигат 38 деца /“Васил Априлов“/, 30 /“Братя Миладинови“/, 29 /“Никола Обретенов“/, 26 /“Йордан Йовков“/, 24 /“Алеко Константинов“/, 23 /“Ангел Кънчев“/. В училищата в Тетово, Семерджиево и в русенското „Олимпи Панов“ остават още по 17 незаети места. В Хотанца могат да приемат още 16, в Мартен - още 14. 
Странното е, че има останали 2 свободни места и в едно от най-търсените русенски школа, за където само допреди месец се водеха люти битки. Може би това се дължи на факта, че преди да отпуснат по още една паралелка в трите супер харесвани училища, стресирани родители, изправени пред шока детенцето им да не тръгне в първи клас, вече са записали децата си в други учебни заведения. 
В Русе и общината незаетите места за първолаци са 301. В Иваново не достигат 49 първокласници, за да се попълнят заявените паралелки в Иваново, Тръстеник, Щръклево и Сваленик, като само в последното село липсата е от 19 деца - тоест, записани са едва 3 хлапета! 
В Две могили „недостигът“ е от 48 деца, в Ценово - 45, Бяла - 37, в Борово - 25, в Сливо поле - 23 и във Ветово - 20. 
Тази есен на училище тръгват децата, родени през 2010 година. Един поглед към статистиката навява размисли, които са доста далече от оптимизма. Именно 2010 година е последната засега, в която в Русенска област са родени над 2000 момиченца и момченца. През 2011 новите жители на областта са 1864, през 2012-а - 1907, 2013 г. - 1860, 2014 г. - 1889, 2015 г. - 1791 деца. Новородените намаляват все повече. През миналата 2016 година са родени още по-малко: 1783. Иначе казано, с 400 по-малко, отколкото тези, които сега навършват 7 години и тръгват на училище. Тоест, ако заявките на училищата в Русе и областта останат такива, каквито са сега, след още 7 години няма да достигат не сегашните 548 деца, а почти двойно повече - 951, ако трябва стриктно да се придържаме към данните.
Какво предстои да се случва с училищата - с приема в първи, а после след 7 клас? А след това с приема в 50-те български университета /които и сега се чудят с какво да привлекат студенти, като обещават немислими бонуси/? А да си припомняме ли, че и от децата, които са родени тук, една голяма част се изнасят с родителите си в други градове и други държави и изобщо не стигат до русенските училища? Да не вземе да стане така, че тъкмо правителството взе да вдига заплатите на учителите и /май/ да цени труда им - и ще се наложи те да се преквалифицират, защото няма да има кого да учат... Освен ако не стане чудо. Което пък е още по-малко вероятно.