Преслав Петров, Христо Попадийн, Красимир Станоев, Александър Конов, Андреас Васев, Димитър Георгиев - такава е лятната селекция на „Дунав“ преди новия сезон в Първа лига. Трансферният прозорец ще затвори на 31 август, но отсега е ясно, че русенци отново ще бъдат клубът с най-скромна игра на пазара. Освен това безспорно ще продължат да бъдат считани за най-българския отбор, тъй като в състава остана само един чужденец - Олексий Ларин.
Ще бъде пресилено да се каже, че „Дунав“ участва въобще на трансферния пазар. Всичките нови попълнения пристигнаха като свободни агенти и за тях не бе платена стотинка. Няма лошо - така се действа в клуб, който не разполага с неограничен бюджет. Идеята в тази политика е играчите, които така или иначе не бяха в горещото полезрение на други отбори, да бъдат в помощ на титулярите и Великов да разполага с равностойна скамейка. 
Колко равностойна всъщност може да е тя?
Преслав Петров дойде от втория отбор на „Лудогорец“, а Христо Попадийн дори не бе част от титулярния тим на „Витоша“ /Бистрица/. Красимир Станоев игра основно за ЦСКА 2, който изпадна от Втора лига и прекрати съществуването си. Изпадащ от елита с „Монтана“ бе и добре познатият ни Андреас Васев. Димитър Георгиев е централен нападател и голмайстор на „Локо“ /Сф/, но все пак става дума за отбор от Втора лига. За никой от тях не може да се каже: „Този и този може да реши всеки мач и да носи отбора на гърба си“.  
Кой остана? Вратарят Александър Конов, който в последния мач между „Дунав“ и ЦСКА в Русе показа много добра класа.
С тези футболисти, както е модерно да се казва сега, русенският отбор трябва да надгражда. Дотук Веселин Великов не разчита на тях, въпреки че посегна към някои в ролята им на резерви срещу „Иртиш“ - Станоев, Георгиев и Васев. Те играха толкова малко, че заключение за формата им не може да бъде направено. А няма треньор, който като се обърне към пейката и види звездата, да не го прати веднага в игра.  
Големият шанс на „Дунав“ е, че Великов умее да развива потенциала на футболистите, с които работи. Повече от очевидно е израстването на Марио Петков, Тейнур Марем, Петър Патев, Михаил Милчев, Васко Шопов, Бранимир Костадинов, Мирослав Будинов. Почти на всички. Те също бяха отписвани и пренебрегвани, но през миналия шампионат играха може би най-интересния и вълнуващ футбол в Първа лига. 
И нека да бъдем разбрани правилно - не се съмняваме в качествата на новите момчета. Щом са в „Дунав“, трябва да са на ниво. Те вероятно осъзнават, че за да се вредят до първия отбор, ще трябва да хвърлят много сили. Така се печели доверието на треньора и любовта на публиката.