„Хем искаме повече полиция, хем се оплакваме". Така вътрешният министър Валентин Радев обобщи ситуация, при която на много места в страната избухнаха напрежения, а в същото време опозицията му поиска оставката заради предложенията КАТ да проверява всички пътници в автомобил, спрян за проверка.

„Има една граница, която трябва да се спазва - това е законът", коментира МВР-шефът пред Нова телевизия.

Радев даде да се разбере, че няма да подаде оставка, каквато му бе поискана от БСП.

Той коментира и редица нашумели случаи в последно време. Един от тях е за „ловеца на бежанци" Динко, която наби свой работник.

„Чисто формално срещу него няма обвинение, затова се води разследване срещу неизвестен извършител. Каквато и да е властта, това е властта и всички трябва да се съобразяват", заяви Радев по темата за саморазправата и заобикалянето на полицията поради липса на доверие.

Радев каза, че ямболията, прославил се като Ловеца на бежанци, редовно нарушава правилата.

"Ние не сме Дивият запад", посочи министърът по повод последния инцидент с ямболията, който бе арестуван за побой и по-късно пуснат.


„По отношение на скорошния обир в дом в столичния квартал Бистрица, при който бяха откраднати пари в брой и ценности на много голяма стойност, Радев посочи:

"Работим по случая, сумата не е точно такава, каквато бе обявена в медиите (1,5 млн. лв.), но е впечатляваща. Къщата не е охранявана, както трябва. В каса вкъщи са били пари и ценности - под милион, но голяма сума. Това е семейство, което има добър бизнес, известни са от години. Но има банки, трезори, там трябва да се пазят парите и ценностите", каза министърът..

За войната на пътя събеседникът на медията посочи, че едно от решенията е да се сложат камери. "Такъв опит има в Австрия и други европейски страни", каза още той.

По думите му в закона за движение по пътищата има над 90 промени. Камери обаче няма, тъй като струва пари. В същото време по пътищата у нас има 278 автомобила на МВР, които следят да няма нарушения.
В други държави - Австрия, Германия, слагат камери и няма униформени на пътя. "Има проект за камери и у нас, не искам да отивам в бъдещето, но вероятно ще го направим и тук. Струва пари, но след това е много по-ефективно", каза Радев.

Той самият стигал до Бургас за 3 часа и малко, без да се нарушават правилата. Ако това стане за 2 часа, значи е имало нарушения на закона.

Относно Закона за движение по пътищата - в него по думите на министъра има над 90 промени. Камери обаче няма, тъй като струват пари. В същото време по пътищата у нас има 278 автомобила на МВР, които следят да няма нарушения.

В други държави - Австрия, Германия, слагат камери и няма униформени на пътя.

"Има проект за камери и у нас, не искам да отивам в бъдещето, но вероятно ще го направим и тук. Струва пари, но след това е много по-ефективно", каза Радев.

Той самият стигал до Бургас за 3 часа и малко, без да се нарушават правилата. Ако това стане за 2 часа, значи е имало нарушения на закона.

В коментар за случай, в който 16-годишният Кристиян блъсна край Триград 5-има души и избяга, министърът го призова да слезе и да се предаде дори не на властите, а на родителите си.

„Слез долу! Върни се при родителите си, защото ти си важен! И можеш да понесеш отговорността за грешката си", призова Радев.