В 06.00 часа тази сутрин продължи гасенето на пожара край село Стара Кресна, пламнал вчера следобед. Гасят над 200 служители на пожарната, горите, военни и доброволци от три общини.

Проблем създава западният фронт, който се разширява поради капризите на вятъра.

Все още има горящи огнища, по целия периметър на пожара има хора, които гасят. От рано тази сутрин в гасенето се включиха и военнослужещи от ВФ 26400-Благоевград.

„Към момента /07.00 часа - б.р./, все още има горящи огнища, но по целия периметър на пожара има хора, които правят минерализовани ивици, които спират разпространението му, в по-голямата част огънят е спрян, само на западния фронт има развитие”, каза пред БГНЕС директорът на пожарната в Благоевград Георги Пармаков. Според него хеликоптерът е в готовност и ако се наложи ще се включи по-късно днес.

„При създадената организация в гасенето на пожара вземат участието над 200 служители на ПБЗН, военнослужещи, служители на Югозападното държавно предприятие, на Регионална дирекция на горите, на Националните паркове „Рила” и „Пирин”, доброволци от общините Сандански, Струмяни, Кресна и Благоевград. Всички те са на терен от 5.30 часа тази сутрин, надяваме се до края на деня да успеем да локализираме пожара”, каза областният управител Бисер Михайлов. Според него силният вятър затруднява гасенето на пожара, но няма опасност за околните села.

В 06.00 часа на Е-79, при разклона за Стара Кресна, група от над 50 служители на горните институции тръгнаха да гасят ската по десния бряг срещу течението на река Арнаутска, където гори широколистна гора. Там огън тази сутрин не се забелязваше, а само пушек, за разлика по левия скат на реката, където имаше низово горене в 50-годишна борова гора. От снощи до сега този фронт се е разширил значително.