Китайският нобелов лауреат Лю Сяобо почина след битка с рака на 61-годишна възраст. Известният защитник на демократичните права издъхна докато още беше в затвора, след като властите в Пекин пренебрегнаха международните призиви той да прекара последните си дни на свобода в чужбина.

Лю почина месец след като беше преместен от затвора в охранявана болница, където да бъде лекуван от последна степен рак на черния дроб. Според съобщение на адвокатско бюро в Шънян смъртта му е настъпила три дни, след като е бил приет в интензивното на Първа болница на Китайския медицински университет.

Активистът и писател е един от отявлените критици на властта в Пекин и се превърна в символ на борбата на китайските власти с дисидентите. Смъртта на Лю е първата на нобелов лауреат за мир, починал в ареста от Втората световна война насам. Последният такъв случай е на германския пацифист Карл фон Осиецки, който умира през 1938 г. в плен на нацистите.

Редица международни неправителствени организации, както и западни правителства призоваха властите в Пекин да освободят Лю и да удовлетворят последното му желание да бъде лекуван в чужбина. Берлин предложи лечение на активиста, призовавайки за „знак на хуманност“ от страна на Китай. САЩ също заявиха, че са готови да го приемат.

Според Китай обаче той получава адекватна медицинска помощ от китайски лекари, след като е бил преместен в медицинското заведение през май. Пекин отговори на чуждестранните призиви за извеждането на Лю от страната като призова чуждестранни правителства да не се намесват във вътрешните работи на страната.

В началото на юли китайските лекари на нобеловия лауреат заявиха, че той не е в достатъчно добро здраве, за да бъде превозван – позиция, оспорвана от американски и германски експерти, които бяха поканени да се запознаят със здравето му.

Лю е арестуван през 2008 г., след като става съавтор на „Харта 08“ - смела петиция, призоваваща за защита на основните човешки права в Китай и реформа на китайската политическа система. През 2009 г. той е осъден на 11 години затвор по обвинения в „подривна дейност“. По време на церемонията по връчването на Нобеловите награди за мир в Осло през 2010 г. той беше представен от празен стол.

Лю е известен и с ролята, която изиграва по време на протестите на площад Тянанмън през 1989 г.