Два русенски магазина ще останат затворени за две седмици, след като данъчни инспектори са установили, че укриват част от оборота, като не издават касови бележки. В първата си седмица от лятната си контролна кампания служителите от регионалния офис на НАП са проверили 85 търговски обекта. В два от тях са констатирани разлики между фиксирания оборот във фискалния апарат и касовата наличност. 
Основни акценти на летните проверки ще са реалното отчитане на паричните обороти и издаването на касови бележки. За първи път тази година за неиздаване на фискален бон ще се затваря обектът, а няма да му се размине както досега само с обичайната глоба. Нарушителите ще остават затворени за две седмици. Освен  преки наблюдения на търговските обекти, се използва дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите на НАП, за да се откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Ще бъдат проверявани ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни мероприятия в целия регион.
Този път контролът върху търговците няма да се ограничи в рамките на официалното работно време на данъчните от 9 до 17 часа, казаха от НАП-Русе. Инспектори и тайни клиенти ще навестяват съмнителните обекти не само в дeлничнитe, а и пpeз пoчивнитe дни. 
В тазгодишната лятна контролна кампания на данъчните ще участват 35 екипа на НАП-Русе. Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци, а например продавачи, е в размер от 100 до 500 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци - в размер от 500 до 2000 лв. Всички инспектори имат официални легитимации на приходната агенция и никога не събират никакви парични глоби на място и на ръка, а наложените санкции се внасят само по банков път, предупреждават от НАП-Русе. Уточнението се прави, тъй като в предишни години имаше измами на фалшиви данъчни инспектори, които правят проверки и събират глобите на място.