Назначена от директора на „Дунарит“ Кръстю Кръстев проверка разследва причините за пожара в механичен цех на военния завод. Ще бъдат взети обяснения от всички работещи в района, за да се разбере механизмът за възникването на инцидента в сряда малко преди 19 часа. 
Пламъците тръгнали в цех, в който не се правят боеприпаси и който е много далеч от такива производства. Запалването е възникнало във вана с хексан /силен обезмаслител/, използвана за обезмасляване на детайли, която се намира на 5 метра от апарат за точкови заварки.
Сигнал за пожара е постъпил на тел.112 в 18.52 часа. Към мястото се отправят три екипа от противопожарните служби в Русе.
Работниците от втората смяна веднага излезли извън цеха, а горенето се е разпростряло на площ от 15 квадратни метра и е ликвидирано с прахови пожарогасители и с вода. Причината се разследва от ОДМВР.
Запалването е необяснимо, макар че по първоначални данни вероятно причината е хвръкнала искра от заваръчния апарат във ваната с хексан. Сформирана е вътрешна комисия с моя заповед, която да разпита работниците в цеха и да открие причината, за да може да се предотвратят евентуални други пожари в помощните цехове, каза вчера за „Утро“ изпълнителният директор на „Дунарит“ АД Кръстю Кръстев. 
По думите му този цех се намира на доста голямо разстояние от местата за производство на боеприпаси и това е предотвратило опасността от взрив в завода.