Нашата сметка показва, че в рамките на около милиард и половина лева могат да бъдат увеличени със 100-150 лева всички бюджетни заплати и пенсиите на хората. Това каза вчера пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, който бе в Русе, за да участва в отчетно-изборното заседание на регионалния съвет. Заседанието излъчи номинацията на досегашния регионален лидер Боянка Димитрова за нов председател, като това ще бъде гласувано на националния синдикален форум. 
Вече сме готови с конкретни предложения за повишаване на заплатите на бюджетните служители от догодина, каза Пламен Димитров. Според него ще бъдат необходими 350 млн. лева за сектор „Средно образование“ и 570 млн. лева за служители в агенции, служби, домове за стари хора и инвалиди и т.н. Ние знаем и откъде могат да дойддат тези пари, каза синдикалният лидер и обясни: „За 4-годишния мандат на това правителство е заложен ръст на брутния продукт с около 30 милиарда лева, 12 милиарда от тях ще бъдат на разположение за приоритетни дейности. От правителството зависи дали тези приоритети ще бъдат самолети, БТР-и или ще включват също и заплатите на хората в бюджетния сектор“.
В КНСБ направили изчисления и за реалния сектор, където е около 80 на сто от заетостта. Печалбата на българските фирми за миналата година е средно 15 милиарда лева след облагането с данъци, каза Димитров. Според него поне 20 на сто от тази печалба бизнесмените може да насочат към заплатите на работниците. И тогава постепенно ще започне да спира потокът от работоспособни българи, който се изнася в чужбина - за 17 години България са напуснали 906 хиляди наши сънародници, които се трудят зад граница, посочи той. 
Пламен Димитров отново припомни разликите в заплатите в България и Румъния, които не са в полза на родния бизнес: една тъкачка в Румъния взема 557 евро, а у нас - 380 евро, шивачките в северната съседка получават 429 евро, а при нас - 313 евро, при учителите съотношението е 714:471 евро в тяхна полза, при в здравеопазването - също: 822:522 евро. Лидерът на КНСБ върна и миналогодишната идея на синдиката да се въведе минимална заплата за начинаещ висшист, който работи по специалността: 700 лева! Не е все едно какво точно работиш и с какво образование си, подчерта Димитров.