"Лудогорец" загуби първия си двубой е европейските турнири за този сезон, като отстъпи с 1:2 на литовския "Жалгирис". Българският шампион, като направи един от най-слабите си мачове в европейските турнири, като дори имаше късмет, че не получи повече голове.

Разградчани поведоха в 18-ата минута чрез Анисе, но голът не беше плод на по-добри действия от българския тим.

В заключителните 15 минути от двубоя "Лудогорец" допусна пълен обрат след голове на бившия играч на ЦСКА Нюаджи и Куклис.

Треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев не пое рискове и остави капитана Светослав Дяков на резервната скамейка, след като халфът дълго време лекуваше контузия. Сред титулярите не попадна и Клаудиу Кешеру, а вместо него атаката водеше Джонатан Кафу.

Българският шампион започна двубоя със самочувствие, като футболистите на Георги Дерменджиев действаха високо изнесени в половината на литовския си съперник.

Високата линия на защитата обаче създаваше и рисковани моменти пред вратаря Ренан, като всяка изритана топка напред довеждаше до колебливи действия на разградчани.

При една такава ситуация в 12-ата минута Шернас излезе на стрелкова позиция, но прехвърли както Ренан, така и вратата.

"Лудогорец" откри резултата при първата си скоростна атака. Анисе се оказа най-отпред при бърза контраатака на разградчани и без проблем преодоля вратарят Виткаускас – 1:0!

Проблемите на българския шампион не спряха независимо от гола. В 25-ата минута като по чудо Шернас не изравни. Той получи топката на празна врата, на половин метър от голлинията, но някак намери начин да не вкара гол.

През втората част ситуацията не се промени особено – "Лудогорец" действаше припряно и не особено концентрирано, и постоянно оставяше съперника да създава голови положения.

За българския шампион най-изгодната ситуация беше на сметката на Джонатан Кафу в 66-ата минута. Бразилецът се освободи по отличен начин, но стреля неточно на 6-7 метра от вратата.

Играта на "Лудогорец" не се подобри, а футболистите не си взеха бележка от големия брой положения пред собствената им врата.

В 77-ата минута логичното се случи и след купищата пропуски, "Жалгирис" вкара. Бившият играч на ЦСКА Серж Нюаджи получи хубав пас от Шернас и от няколко метра простреля Ренан.

В минутите до края Дерменджиев се опита да ограничи щетите и пусна още един защитник на терена, в лицето на Игор Пластун.

И това обаче не свърши работа, след като в 85-ата минута отново Нюаджи излезе на преден план. Крилото преодоля елементарно Натанаел, върна за Куклис, а халфът с топовен удар изведе "Жалгирис" напред.

До края на двубоя домакините останаха и с човек по-малко, след втори жълт картон на Шернас.

Загубата не е фатална за "Лудогорец", който все пак успя да вкара гол на чужд терен. Реваншът с "Жалгирис" е след седмица в Разград.

В друг мач с българско участие в турнира, "Астана", воден от Станимир Стоиловпобеди с 1:0 като гост латвийския "Спартакс" (Юрмала).

С успеха казахстанците направиха сериозна крачка към продължаване напред. Единственото попадение реализира Патрик Твумаси в 73-ата минута от пряк свободен удар.