Управата на затвора в Белене умишлено не ми позволява да изляза на лечение въпреки две лекарски мнения, че трябва да бъда опериран и съгласието на прокуратурата. Това заяви пред „Утро“ чрез сина си Ричард изтърпяващият шестгодишна присъда в Белене Росен Цолов.
Имам заключение, подписано от двама плевенски уролози - д-р Асен Бечев и д-р Владислав Дунев, че трябва да премина оперативно лечение в два етапа, което не може да се проведе в затвора. Разговарях с прокуратурата и оттам нямат нищо против, но управата на затвора по някаква причина ме спира. На писмото на прокуратурата за съгласието й не се дава отговор и повече от месец съм в напразно очакване да ме оперират. Не мога да си обясня на какво се дължи това, надявам се да не е лично отношение, заяви Цолов.
Той нашумя през септември миналата година, когато по време на отпуск бе задържан заедно с още двама души докато превозват 11 иракчани и бе обавен за каналджия.
Видях жена и дете, после други хора на пътя  и исках да им помогна, не знаех, че е забрането. Нямам присъда по този случай, обяснява затворникът, от чието наказание остава една година.
Може да не съм цвете за мирисане, но в случая става дума за здравето ми. Аз съм осъден на лишаване от свобода, а не на смърт, не може да се пречи на лечението ми, искам достъп до медицинска помощ, която дори не тежи на обществото - плащам си я сам, заключи Цолов.