Възрастна жена повярва на една от позабравените вече измами и даде на непознат мъж над 1000 лева за вдигане на пенсията й.
Във вторник пообед 87-годишна пенсионерка излязла от стоматологията на ул.“Николаевска“ и на тротоара била пресрещната от мъж на 40-45 години. Непознатият се представил за служител от пенсионното и обяснил, че Европейският съюз отпускал помощи на самотни пенсионери и им се полагали по 2000 лева годишно за три години напред. И понеже старицата съвсем естествено не била чувала за подобни европейски блага, измамникът се развихрил. С обигран маниер й обяснил, че лесно може да си докара 6000 лева през следващите три години, но е необходимо да внесе авансово 1300 лева.
Броящата стотинките като всеки пенсионер жена не можела да повярва на късмета си, а докато плахо започнала да мечтае как ще се види с някой лев, обработката продължила методично. „Благодетелят“ извадил мобилния си телефон и авторитетно зъннал на секретарката на директора на Пенсионното, на която наредил веднага да го свърже с шефа. След това обяснил на директора какъв е случаят и получил потвърждение, че бабата напълно отговаря на условията за подпомагане, само трябва да направи началната вноска и то час по-скоро, защото срокът за предаването на списъците изтичал на следващия ден, а желаещите да се включат били много.
Театърът подействал и жената поканила добрия непознат в дома си. Хванали такси и отишли в жилището, където пенсионерката извадила от съседната стая всичките си спестявания, но унило казала, че са само 1015 лева. „Социалният“ обаче благо я успокоил, че директорът му е добър човек и ще отпусне разликата, а след като получи голямата сума, жената ще възстанови парите.
Така капанът щракнал окончателно. На излизане от апартамента наглият измамник поръчал на жената след около час да слезе пред блока и да чака идването на куриер, който ще й донесе 6000 лева, а тя да му върне дължимите 285. Бабата слязла долу и се пържила няколко часа на палещото слънце и след като до 18 часа никой не я потърсил, започнала да усеща, че работата мирише на гнило и потърсила помощ от полицията.