12 огнени танга ще зарадват на 12 юли почитателите на тази класическа латиноамериканска музика, превърнала се в световно валидна страстна изповед на любов, ревност и човешки драми. В операта са нарекли концерта в сряда вечер „Le Grand Tango“ и го дообясняват като „кавалерски поздрав към дамите“. 
Програмата започва с емблематичната „Ла Компарсита“ създадена преди 100 години от 18-годишния тогава Херардо Матос Родригес, студент по архитектура. През 1998 г. декретна уругвайския парламент обявява „Ла Компарсита“ /впрочем, в превод думата означава „тайфата“, за народен културен химн на Уругвай. 
Диригентът Свилен Симмеонов, който е и водещ на програмата, заедно с оркестъра и балета на Русенската опера, ще преведат публиката през знойното любовно пътешествие с ярки жалони - пиеси като „El Choclo“, „Tanguera“ /“Танцьорката на танго“/, „Adios, Nonino“, две милонги - една любовна и една сантиментална. Драматичното пътуване ще се сблъска с една „Ревност“, но също и с една „La punalada“ - испанската дума за пробождане, за да отведе към „Oblivion“ /“Забрава“/ и вечното и неизтляващо „Adios, muchachos“. 
Финална точка на програмата ще постави „Libertаngo“ - либертангото, преплело в себе си двете думи „свобода“ и „танго“, от които Астор Пиацола прави новото танго.