Състоянието на пострадалото 18-годишно момче все още е много тежко, тъй като има счупване на черепа с кръвоизливи около мозъчните обвивки, съобщи вчера зам.-председателят на борда на директорите в Университетска болница Русе д-р Йосиф Новаков. 
Алекс Славов Ангелов е настанен в Интензивно хирургично отделение и лекарите правят всичко възможно за спасяването му. 
Вчера сутринта момчето отворило очи при болка, което показва, че реакциите му са наред, но в такова състояние нещата могат да се обърнат много бързо в негативна посока.
Към този момент Алекс не може да бъде транспортиран в друга болница, тъй като критичният срок за състоянието му не е минал и затова ще бъде лекуван тук, посочи д-р Новаков. За него в момента се грижат реаниматори, неврохирурзи и други специалисти, които постоянно следят състоянието му и при най-малките промени назначават корекции в лечението, за да може да оздравее.
Алекс изпадна в кома в събота призори при спречкване на група от 12 цигани в центъра на Бяла заради цигара. Преди това двете компании били в дискотека, но в 5 часа персоналът ги помолил на напуснат заведението. След като излезли навън, 31-годишният ром Валентин Иванов поискал една цигара от Алекс, но той му отказал и го наругал. Тогава циганинът заплашил момчето с бутилка бира, но след спречкване го ударил с юмрук в лицето. От удара дванайсетокласникът в местната гимназия „Панайот Волов“ паднал на земята и ударил главата си на плочките, а после изгубил съзнание, като преди това се обадил на братовчед си, че не е добре. Роднината дошъл на място и го намерил в кома, а до тялото му се търкаляла бутилка от бира. Циганите вече били избягали.
След подаване на сигнал в 6.30 часа на място пристигнали екипи на полицията и Спешна помощ. Момчето било откарано в Университетска болница Русе и настанено в Интензивно отделение в кома, в каквото състояние беше и вчера. 31-годишният Валентин е задържан в ареста за три денонощия.
В неделя вечерта роднини и съученици на Алекс излязоха на мирен протест в центъра на Бяла. Там бе приета декларация с искания за промяна на конституцията и по-сурови наказания за ромите. Протестите ще продължат всяка вечер.