582 момичета и момчета, които тази година завършиха осми клас в училищата в Русенска област и са кандидатствали за ново училище, вече са се записали в новите си класове. Това става ясно от информация на сайта на Регионалното управление на образованието. 
Там е посочено и колко свободни места остават в различните гимназии в областта: 332. 
Една друга информация на същия сайт обаче недвусмислено съобщава едно друго число: 648 са учениците, които завършват тази година 8 клас и имат право да кандидатстват. Ако приемем, че въпросните 582 деца, записали се в гимназиите, са от имащите право русенски осмокласници, тогава излиза, че са останали само 66 ученици, които още не са си избрали ново училище. Което при всички случаи означава, че няма как - абсолютно невъзможно е! - тези 66 деца да попълнят останалите свободни 332 места. С други думи, с голям процент вероятност да познаем, можем да твърдим, че 266 места от заявените в средните училища ще останат незаети. А това ще рече, че и тази година свиването на паралелките ще продължи с горе-долу нови 10 класа... 
Без претенции за пророчество можем да предположим кои паралелки са под огромен въпрос. Като, например, две от специалностите в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура - за тях не достигат 46 ученици! Все пак, това училище, което две години поред прави нулев прием, има шанс тази година да наруши традицията - в специалността „пространствен дизайн“ вече са успели да запишат 18 деца, което е и минимумът, за да се създаде класът. 
„Виси“ засега и единствената паралелка, която иска да приеме след завършен 8 клас ПГ по електротехника и електроника - специалност „Електрически инсталации“. Там са записани едва 16 ученици.
Нито един ученик не е пожелал да усвои специалност, свързана с „Корабни машини и механизми“ в ПГ по речно корабоводене. Затова пък другите две паралелки са почти запълнени - „Логистика на товари и услуги“ е привлякла вниманието на 20 ученици, за другия клас, в който ще „съжителстват“ капитанската професия с експлоатация на пристанищата, има още 9 свободни места.  
Не се радва на интерес и една от трите паралелки в ПГ по механотехника - „Машини и системи с ЦПУ“ - там са се записали едва 4 от нужните 35 ученици. Но две паралелки гимназията вече си е осигурила: в „Автотранспортна техника“ е останало едно-единствено свободно място, а специалността „Хладилна и климатична техника“ може да приеме още 8 ученици. 
Днес се подават документи за участие във второто класиране. Резултатите ще излязат до 13 юли. А след него ще има и трето. Но това едва ли ще увеличи бройката деца, които биха могли да запълнят всичките свободни места в гимназиите.