Образите на Пинокио и татко Карло оживяха в 3D на централния площад под талантливите ръце на Вера Бугати от Италия. На две други места се появиха в 3D Кукери и Статуята на свободата, сътворени от Адриана и Карлос Гарсия от Мексико. Събирателният образ на българката пък беше представен от Рубен Понсиа от Холандия. 
3D рисунките бяха направени пред очите на русенци и гостите на града от четвъртък до вчера, когато със специална арт програма беше закрито пилотното издание на иновативния градски фестивал. Четиримата художници, работещи в сферата на съвременния стрийт арт, сътвориха екстравагантните форми на изобразително изкуство в градска среда с подбрани биологични багри върху специален линолеум, за да не бъде увредена настилката на площада. Талантливите стрийт арт творци получиха специални сертификати за участие на церемония снощи. 
През уикенда пък всеки от художниците беше ментор в академия по 3D-рисуване за деца и младежи. В нея се включиха ученици от Училището по изкуствата, както и деца от други русенски училища и детски градини. 10 малки художници от специализирания клас на Училището по изкуствата получиха индивидуални награди - пакет с художествени материали, както и сертификати за участие. 25 деца си тръгнаха със специални грамоти, а пет от тях получиха и 3D пъзели. 
Наред с наградите организаторите бяха подготвили специална стрийт арт програма. Събитието беше закрито с два флашмоба - на Биг Бенд Русе и фолклорни състави. 
Иновативният младежки проект „3D-светове в градския щрих на Русе“ се изпълнява от сдружение „Асоциация Европейски младежки път“ с финансиране по общинската програма „Култура“, от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и от спонсори.