Ентусиазирани жители на боровското село Обретеник ще се включат активно в екстремната надпревара „Дунав Ултра 4: Гладиатори на колела“. За целта по време на тежкото спортно предизвикателство те сами ще организират подкрепителен пункт за 10-те колоездачи, сред които има и две дами. Очаква се участниците да преминат през селото в неделя преди обед, когато самоорганизиращи се радетели за спорт, романтика и приключения от селото ще приветстват смелите гладиатори на колела. Върху специална GPS карта жителите на Обретеник ще следят движението на участниците, които стартират днес от 7.15 часа от най-северозападната точка на страната - видинското село Куделин. 
Лично кметицата на Обретеник Любка Стоянова се свърза с нас, за да ни информира, че „Гладиатори на колела“ вече е предизвиквало завиден интерес в региона, каза Данаил Цонков от „Дунав Ултра“.
Преди велогладиаторите да се подкрепят в Обретеник, те ще преминат през селата Новград, Джулюница и Ценово.
Село Обретеник се намира на едно от ключовите места по 550-километровата надпревара по веломаршрута „Дунав Ултра“ между Свищов и Русе. Тежкото изкачване след Ценово със сигурност ще даде предимство на по-леките колоездачи в момент, когато умората от изминатите 320 км от предходния ден ще започне да си казва думата, коментира основателят на „Дунав Ултра“ и „Гладиатори на колела“ Борис Бегъмов.
След преминаването на Обретеник гладиаторите ще се насочат към Две могили, Иваново, Басарбово и Русе, където ще е първият чекпойнт за деня. Участниците ще спрат на римската крепост „Сексагинта Приста“, където ще има подкрепителен пункт, ще изслушат беседа за крепостта и ще си направят снимки. Очаква се това да се случи в неделя пообед между 11.30 и 13 часа. След около 20-30 минути почивка гладиаторите на колела ще продължат към Тутракан, преминавайки през Мартен и Сливо поле, като това е участък с повишено внимание, а по-нататък следват Ряхово, Бабово и Бръшлен.