Столица на любовта, люлка на добрия вкус, подиум на висшата мода, кътче на хубавия живот, територия на изисканата кухня, ателие на ненадминато живописно и скулптурно майсторство, дом на впечатляващата литературна, философска и политическа мисъл, арена на революции и народно опиянение, вдъхновител на един от най-красивите човешки лозунги „Свобода, равенство, братство“ и още, и още... Със сигурност няма да успеем да нарисуваме цялостния портрет на днешния рожденик, а и едва ли някой ще успее. Всъщност дали се налага? Защото всеки има своя Париж. Да, днес рожденик е Париж, френската столица, честваща 2069 години от основаването си на 8 юли 52 г. пр. н.е.
Според съвременните историци днешната френска столица започва да се формира след преселването на келтското племе паризии по тези земи. 
Първоначално градът носи звучното име Лутеция
В буквален превод това означава „блатиста местност“ или „място, което е заобиколено от вода“. Едва през 212 година градът получава днешното си име „Париж“. Смята се, че то произлиза от келтската дума „паризио“, която означава занаятчия. 
Париж е разположен на река Сена, регион Ил дьо Франс, в центъра на Парижкия басейн и е със средна надморска височина 65 м. Към територията му се отнасят  Булонският лес и разположения на изток Венсенски лес. Общата площ на града заедно с парковете е 105 кв.км и около 87 кв.км без тях. Историческият център е изграден върху два острова - Ил Сен Луи и по-големия Ил дьо ла Сите, който се приема за най-старата част на града. Париж е сравнително равен, като най-ниската му точка е 35 м над морското равнище. От дясната страна, по протежение на реката, са хълмовете на Монмартър, Белвил, Мениймонтан, Бют-Шомон, Паси и Шайо. От ляво на Сена са хълмовете Монпарнас, Бют-о-Кай и възвишението Сен-Женевиев.
Островът Ил дьо ла Сите е до голяма степен зает от институции - Съдебната палата, катедралата Света Богородица и Префектурата. Той е свързан с по-малкия остров Ил Сен Луи, който е застроен през 17 и 18 век.
Ранната история на Париж
започва през 508 година, когато е отхвърлено римското владичество и се издига франкската династия на Меровингите, основана от Хлодвиг I. През този период градът се разширява по площ и се увеличава броят на населението. През 800-те години Париж е застрашен от настъпващото нашествие на викингите. Парижани се борят с всички сили срещу тях, но усилията им се оказват напразни. През 845 година френската столица е опустошена и дълго време не може да се възстанови. 
Слабостта на кралската династия Каролинги довежда до постепенния възход на парижките графове и Одо, граф на Париж, е избран от феодалните владетели за крал на Франция. Но Шарл III също претендира за трона. Накрая през 987 г. Хуго Капет, граф на Париж, е избран за крал на Франция от големите феодални владетели след смъртта на последния Каролинг.
През 12 век Париж изцяло променя своя облик. Влагат се много средства в строителство, павират се основните пътни артерии, започва изграждането на много църковни храмове. Тогава е построен първият Лувър, както и известната катедрала Нотър Дам. Градът започва да се разширява към десния бряг на река Сена. 
През 12 век във френската столица се обръща голямо внимание на образованието. Тогава 
няколко училища се обединяват и се създава Сорбоната - 
един от най-престижните университети в света. Сред преподавателите там се отличават имената на Албертус Магнус и Тома Аквински. Постепенно започва изграждането на висши учебни заведения, които имат за цел да осигурят висше образование на своите възпитаници. Париж се превръща в интелектуален и културен център, който привлича все повече хора. 
По време на Стогодишната война Франция е в застой. Париж е белязан от социална и икономическа криза. Жителите на града са застрашени от все по-нарастващата бедност, ширещият се глад, неумолимата чума и развиващата се престъпност. Упадъкът във френската столица продължава с години. 
Социалната несигурност продължава да се усеща в Париж и през 16 век. Тогава във френската столица избухват противоречиви религиозни конфликти. Техният апогей е на 24 август 1572 година, когато се провежда така наречената Вартоломеева нощ. По заповед на крал Шарл IX е организирано масово клане на хугеноти /френски протестанти/, като целта е да се стабилизират устоите на католическата църква. Само в рамките на една нощ са убити около 3000 хугеноти. 
По време на управлението на Бурбоните Париж постепенно 
започва да възвръща предишния си блясък
Тогава са създадени много нови квартали, построен е моста Пон Ньоф, площад Дофин и други. 
През 18 век Париж се превръща в център на Просвещението, като по този начин развива своето влияние в международен план. 
Малко след това настъпва поредният повратен момент в историята на града. На 14 юли 1789 година започва Френската революция, като за нейно начало се определя щурмуването на Бастилията. Още на следващия ден, 15 юли, е избран първият кмет на града, а малко след това се създава „Декларация за правата на човека и гражданина“. 
По време на управлението на Наполеон Бонапарт, Париж се радва на добро развитие. Една от целите на Наполеон е да превърне френската столица в развит град като Рим. 
След провала на Наполеон идват трудни години за Париж. Френският град е разкъсван от драматични исторически събития. 
През 80-те години на 19 век френската столица
постепенно започва да придобива съвременния си вид
Появяват се широките булеварди, Булонският и Венсенският лес, обособяват се много исторически паметници. 
Френската столица се модернизира и в нея се зараждат редица културни течения. 
Днес Париж се е превърнал в световен културен център и заслужено попада в категорията на едни от най-добре развитите и исторически богати европейски градове.

Най-важните забележителности

Топ атракциите на Париж са определено Айфеловата кула, всъщност по начало временна конструкция за Световното изложение, Триумфална арка от 1889 г., възложена от Наполеон Бонапарт, и масивната катедрала Нотердам. Разходката от Конкорд и Шанз Елизе, и посещението на световноизвестния Лувър също са задължителни. Очевидно обаче има още много неща за разглеждане.
Гробище Пер Лашез
Най-голямото гробище в Париж и известно като най-посещаваното в света. Огромен и спокоен парк и дом на много хора, обогатили френската история през последните 200 години.
Адрес: Boulevard de Menilmontant, 20th Arr.
Уебсайт: www.pere-lachaise.com
Градините Люксембург (Jardin du Luxembourg)
Градината на френския сенат, също обществен парк. Препоръчано място да починете и да вкусите от космополитната атмосфера на богатата дворцова градина.
Музей д‘Орсе
Това е мястото за изкуство и предмети от средновековието, и колекции на видни импресионисти. Оригиналната жп гара в самата сграда е забележителна. Затворено е в понеделник.
Адрес: 62 rue de Lille, 7th Arr.
Уебсайт: www.musee-orsay.fr
Музей за африканско и тихоокеанско изкуство (Musee des Arts d`Afrique et d`Oceanie)
Не е популярен като Лувъра, но си струва да го посетите. Смесица на африканско и тихоокеанско изкуство от световна класа.
Адрес: 293 avenue Daumesnil, 12th Arr.
Уебсайт: www.museums-of-paris.com
Маре
Маре е квартал, разположен на десния бряг на река Сена. Това е богат квартал с архитектура от XVII в. Също така има много музеи, галерии и исторически забележителности като най-стария площад в Париж Де Вож, където е резиденцията на Виктор Юго.
Монмартр
Монмартр е най-известният исторически район с базиликата на хълма - най-високата точка на Париж. Известен е още с кафенетата и ателиетата на много известни художници. Също така тук е сниман филмът „Амели“. Югоизточно по хълма е кварталът на червените фенери - Пигал.
Уебсайт: www.sacre-coeur-montmartre.com
Версай
Близко до Париж е. Там Луи XIV издига своя дворец през XVII в. Тези, които обичат ренесансовата архитектура, не трябва да го пропускат. Дворецът бе обновен наскоро и може да се насладите на разходката из красивите градини.
Уебсайт: www.chateauversailles.fr
Домът на инвалидите
Домът на инвалидите е комплекс от сгради, включващи музеи и паметници, свързани с военната история на Франция. През 1670 г. Луи XIV изисква построяването му, за да може там да се грижат за бездомни и инвалидни ветерани от войните.
Площад Бастилията
На площад Бастилията в днешно време има множество кафенета, барове, киносалони, сградата на Бастилската опера и юлската колона. Колоната е построена в чест на загиналите в  революциите през 1830 г. и 1848 г.
Базилика „Сакре Кьор“
Римокатолическата базилика Сакре Кьор е известен символ на Париж. Посветена е на Светото сърце на Исус.  Базиликата е разположена на най - високата точка града - на върха на хълма Монмартр.
Дубликат на статуята на свободата
Дубликат на статуята на свободата има и в Париж, дори са две. Едната от тях се намира в градините на Люксембург. На информационния панел на пиедестала пише, че този бронзов модел на Бартолди е част от подготвителната работа за статуята, изпратена в Ню Йорк.
Център Жорж Помпиду
Център Жорж Помпиду е комплекс с високотехнологична архитектура. В него се помещават обществената библиотека, националният музей за модерно изкуство, а също и институт за наука, музика и проучвания за акустиката.
Уебсайт: www.centrepompidou.fr
Музеят на Огюст Роден
Музеят на Огюст Роден е отворен през 1919 г. в хотел Бирон и околните площи. Роден е използвал хотела като собствена резиденция от 1908 г. Впоследствие дарил цялата си колекция от скулптури, като уговорката му с френските власти била Бирон да се превърне в негов музей, както и станало.
Уебсайт: www.musee-rodin.fr
Музей на Пикасо
Музеят на Пикасо е разположен в сърцето на историческата част на Париж, в който има колекция с няколко хиляди творби на Пабло Пикасо.
Уебсайт: www.musee-picasso.fr
Градините на Тюйлери
Градините на Тюйлери е най-централният и наистина красив парк в Париж. Намира се на десния бряг на Сена, между Лувъра и площад Конкорд. Той също свързва тези забележителности с триумфалната арка, през булеварда „Шанз Елизе“.
„Мулен Руж“
„Мулен Руж“ е световноизвестно кабаре, за което се пише в книгите, пее в песните и показва във филмите. Името му в превод от френски означава червена вятърна мелница. Построено е от Жосеф Олер през 1889 г. Намира се близо до хълма Монмартр.
Уебсайт: www.moulinrouge.fr
„Лидо“
„Лидо“ е известно кабаре, намиращо се на блестящия булевард Шанз Елизе. Там се изпълняват екзотични представления, чийто конкурент могат да бъдат само тези в Лас Вегас. Това е и мястото, където Елвис Пресли прави импровизиран концерт.
Уебсайт: www.lido.fr
Катедралата „Нотр Дам дьо Шартр“
Шартърската катедрала или катедрала Нотър Дам дьо Шартър, „Света Богородица от Шартър“), римокатолическа катедрала, разположена в Шартър, на 80 км югозападно от Париж, се счита за един от най-добрите примери на готическа архитектура в цяла Франция.