Тримата наркодилъри, действали под полицейски чадър в Русе, се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата за облекчени присъди, което вчера Окръжният съд одобри.
Павлин Иванов, който е обвинен, че се е канел да продава близо 60 г марихуана за 358,33 лева, ще лежи 10 месеца при първоначален общ режим.
Такъв е определен и за Ивайло Йорданов, но неговото наказание е 7 месеца зад решетките. Той е хванат със 106,9 г марихуана за 641 лева. 
Най-тежко е наказан Мартин Иванов - 2 години и 6 месеца при първоначален строг режим и 7000 лева глоба. За него нещата се утежняват допълнително и защото ще лежи още 9 месеца по друга присъда. През 2016 година той е бил осъден условно, защото е шофирал без книжка, но тъй като е хванат да престъпва закона в изпитателния срок, условното наказание става ефективно.
Мартин Иванов беше и с най-тежкото обвинение - че е имал за продан 564 г марихуана за 3384,35 лева. В дома му са открити и два пистолета - газов и боен с 5 патрона. За огнестрелното оръжие и боеприпасите Иванов не е притежавал разрешително, което стана причина да бъде съден и за него. По силата на сключеното споразумение той губи и мерцедеса си, в който е открита 500 грама трева, везна и 3000 лева. 
Дилърите са следствени от 15 декември миналата година, когато при акция срещу наркоразпространението в Русе бяха арестувани четирима цивилни и един полицай. По-късно стана известно, че в разследването срещу Ваньо Димитров от Първо РПУ са се включили и служители от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. След задържането му се установява, че той редовно предавал колегите си и информирал приятелите си от подземния свят, кога и къде ще се провеждат полицейски акции срещу разпространението на дрога. За уличаването му са използвани специални разузнавателни средства, съобщи за „Утро“ след ареста Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.