36 заявления за 46 825 декара насаждения, унищожени от градушката в нощта срещу понеделник, са подадени в ОД „Земеделие“, съобщи за „Утро“ директорът Борислава Братоева. Това е броят им до вчера пообед, но подаването им продължава, уточни тя. Областната дирекция е сформирала две комисии, които да обследват засегнатите от градушки земеделски площи и да изготвят протоколи. Ако е необходимо, те ще продължат работата си и през почивните дни, за да се направи в максимално бърз срок анализ на пораженията.
Най-много са заявленията за пропаднали площи в община Две могили - за 20 843 дка, следват Ветово - 7065, Сливо поле - 6107, Ценово - 5865, и Бяла с 4450 дка. Пораженията в Русе и Иваново са минимални.
Най-тежко са пострадали насажденията със слънчоглед, малко по-малко са ударените от градушката ниви с царевица, рапица и пшеница.
Вчера Държавен фонд „Земеделие“ съобщи, че разпределя финансов ресурс от 2,1 млн. лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през стопанската 2016/2017 г. Ще се компенсират до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове, зеленчуци, царевица за зърно и за силаж, грах за зърно и едногодишни бобови култури, памук и други култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнени, фуражни и технически култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица - 30%.
Стопаните, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от полагащата се компенсация за съответния вид култура. Това условие не се прилага при пропаднали площи в резултат на суша и помощта се изплаща без редукция. 
Заявления по схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 17 юли до 11 август 2017 г. Срокът за изплащане на средствата е до 15 септември 2017 г.