Д-р Боян Валентинов, доктор по медицина, е един от водещите в страната ортопед-травматолози. Той е част от елитната ортопедична школа в Университетската болница в Русе с над 20-годишен стаж и защитена докторска дисертация за най-съвременното лечение на счупванията на предмишницата при децата. Д-р Валентинов е опитен и уважаван поливалентен специалист при лечението както на деца, така и на възрастни пациенти с различни травми и ортопедични заболявания. Специален приоритет в клиничната му дейност са детската ортопедия и травматология, реконструктивната хирургия за корекция  и удължаване на крайници, вродените и придобити деформации и травми на глезена и ходилото, хирургия на ръката и др.
През 2007 г. е един от тримата млади ортопеди от цяла Европа, които печелят стипендия на Европейското и Северноамериканското общество по детска ортопедия. В САЩ посещава и специализира в едни от най-престижните ортопедични центрове, където като гост-лектор изнася доклади в университета в Харвард, Бостън, международния Център за удължаване на крайници в Балтимор, педиатричните болници във Филаделфия и Колумбийския университет в Манхатън, Ню Йорк. 
Заедно с колегите си от русенската Клиника по ортопедия е въвел и реализирал успешно редица иновативни оперативни техники, получили всеобщо признание и удостоени с национални и международни награди. Има над 80 публикации, многократни участия с презентации в научни прояви у нас и в чужбина, както и издадени в съавторство 4 учебни ръководства и книги. Д-р Валентинов е редовен преподавател на студенти и магистри в Русенския университет. 

 - Д-р Валентинов, направихте много сложна и иновативна по своя характер операция на ръцете на малко момиченце. Какъв беше медицинският проблем?
 - Детето, което оперирахме, е с изключително тежка вродена деформация на двете ръце. В медицината се използват различни термини - радиална аплазия, радиален дефицит, у нас е по-популярна като манус вара или крива ръка. Малформацията се изразява в пълна липса на една от двете кости на предмишницата (лъчевата) и всички прилежащи й мускули, сухожилия, съдове и нерви. Другата кост е скъсена и огъната. Китката и дланта на ръката са силно изкривени и завъртени навътре и нагоре, често на повече от 90-120 градуса. Липсва и палецът - най-важният пръст на човешката ръка. По този начин ръцете на детето са абсолютно лишени от полезна функция, външният вид е, меко казано, шокиращ, което в бъдеще би било сериозна социална стигма и пречка за каквато и да е реализация.
Заболяването, за щастие, е изключително рядко - 1 на 100 000 раждания. В България годишно се раждат около 60 000 деца, което означава, че в страната пациентите с подобен проблем се броят на пръсти. Немалка част от тях имат и други тежки вродени заболявания, понякога застрашаващи живота. Оперираното от нас момиче например е със сериозен сърдечен порок и със значително изоставане във физическото развитие - на 3 години и 4 месеца тежи само 10 кг, което съответства на 1-годишно дете. 
Лечението на тази деформация е едно от най-големите предизвикателства в нашата специалност. Методите за корекция са недобре изяснени, твърде спорни, често мъчителни за пациента и невинаги сигурни. Най-често използваните съвременни техники са свързани с рецидив в 50% до 100% от случаите, което налага многократни интервенции или месеци дистракция с неудобни външни фиксатори.
- Какъв е новият метод, който приложихте, и каква е гаранцията, че проблемът няма да се повтори?
- Приложихме една нова и все още недостатъчно известна техника за реконструкция, въведена за пръв път от един от най-забележителните съвременни хирурзи със световна известност - Дрор Пейли, при който съм имал шанса да специализирам. Операцията, която той предлага, е първата, осигуряваща добра корекция без случаи на рецидив. В същото време тя е изключително трудна, сложна технически и рискована. 
Целта е постигането на едномоментна корекция с едно буквално завъртане на дланта и китката почти на 180 градуса, използвайки съвременни техники от сухожилната, костната хирургия и микрохирургията. Резултатът, който постигаме, е наистина впечатляващ.
Така че, преди да приложим тази техника, беше необходима сериозна и задълбочена подготовка от страна на целия ни екип - аз, доц.Севдалин Ангелов и проф. Пенчо Косев, с техния безценен опит. Държа да отбележа и високия професионализъм на д-р Владин Петров, тъй като анестезията на такъв пациент беше не по-малко предизвикателство. Благодарности и на операционните и анестезиологични сестри, както и на всички лекари и сестри от Клиниката по ортопедия в нашата болница. Неслучайно изброявам всички, защото подобни неща се постигат единствено и само в екип.
- Обяснете малко по-подробно за оперативната техника...
- Оперативната процедура е свързана с една драстична промяна в позицията на ръката при крайник, в който липсва нормална анатомия. За да може тя да бъде изправена и фиксирана в нормално анатомично положение, е необходимо внимателно и деликатно освобождаване на всички кръвоносни съдове и нерви, отпускане на мускули и сухожилия, корекция на костни деформации и т.н. Едва след това цялата ръка се премества от другата страна на единствената кост на предмишницата. Затова и операцията се нарича улнаризация. Използва се изцяло вътрешна фиксация, т.е. без стърчащи над кожата импланти или външни фиксиращи устройства. Коригираната позиция на ръката води до много по-приемлив външен вид, подобрена дълготрайно функция и шансове за по-успешна реализация в живота. Възможни са и евентуално планираме допълнителни корекции в бъдеще - преместване на втория пръст и приспособяването му като палец, удължаване на целия крайник, но всичко е въпрос на време.
- Какъв е опитът с приложението на тази сложна техника в България и по света?
- Този тип операция в момента се изпълнява рутинно само на две места в света, и двете са в САЩ Ц в Уест Палм Бийч, Флорида, от Дрор Пейли и в Балтимор от неговия ученик Шон Стандард. Това са двата най-добри центъра за реконструктивна ортопедична хирургия в света. В България има много ограничен опит с лечението на манус вара, а подобна операция досега въобще не е правена. Последната модификация на техниката на Пейли, която вече сме приложили в три случая, все още не е извършвана и в Европа. 
Неслучайно доскоро във Великобритания имаше петиция до премиер-министъра, организирана от родители в интернет с настояване здравните власти да финансират извършването на тази процедура в тяхната страна. Днес деца и родители от цял свят събират дарения и пътуват до Америка, където тази операция струва 180 000 долара. За сравнение - клиничната пътека, по която НЗОК заплаща същата операция тук, е на стойност 1000 лева. Коментарът е излишен... 
- Вие отговаряте за детската ортопедия, където сте въвели много съвременни методи за лечение. Какви проблеми решавате на малките си пациенти?
- Детската ортопедия в Русе има отдавнашни традиции и отлична репутация. Тя е една от най-добрите в страната. При нас се лекуват деца от почти цяла Северна България, които идват с тежки вродени и придобити заболявания и разнообразни травми. Имаме капацитета да прилагаме в пълен обем почти всички най-съвременни методи и техники, така както те се правят в развитите страни от Европа. Например фиксирането на детски счупвания с еластични импланти, поставени безкръвно в канала на костта, е техниката, с която имаме най-голям опит в страната и отдавна сме я наложили като стандарт. Пионери сме и в поставянето на телескопиращи, растящи заедно с костта, импланти при деца с остеогенезис имперфекта („стъклени кости“) и други вродени  заболявания. Наскоро представения от нас доклад на националната конференция по детска ортопедия беше оценен изключително високо от колегите в страната. Изключително голям опит и чудесни резултати имаме и при съвременното неоперативно лечение на вродени криви крачета по метода на Понсети - над 100 случая в последните 14 години. Рутинно извършваме коригиращи оперативни процедури при деца с церебрална парализа, вродени изкълчвания на тазобедрени и коленни стави. Списъкът е дълъг и едва ли бих могъл да изброя всичко...
- Правите и удължаване на крайници, което също сте специализирал в Щатите. Какви методи използвате?
- Корекцията и удължаването на крайници при вродени и придобити ортопедични заболявания е една от най-атрактивните, но и доста сложни за изпълнение техники в нашата специалност. Благодарение на ентусиазма на покойния Д-р Пенчо Чобанов, чийто горд  ученик съм и аз, както и на останалите ми колеги, Русенската ортопедия днес е един от двата центъра в страната, където се използват най-модерните методи. Резултатите ни са оценявани на два пъти с национални награди. През 2008 за първи път в България бе успешно използвана пространствена рамка на Тейлър - високоспециализиран външен фиксатор, който извършва компютърно асистирана едновременна триизмерна корекция и удължаване на крайници на две нива. Тези и други подобни постижения сме описали и в издадената през 2015 съвместно с проф.Косев студия „История и еволюция на техниките за удължаване на крайници“.

Проф.Пенчо Косев, началник на ортопедичната клиника в УМБАЛ-Русе: Д-р Валентинов е един от най-талантливите ми сътрудници, достоен последовател на първия си учител д-р Пенчо Чобанов. Всепризнат е като водещ детски ортопед-травматолог в България. Подобни специалисти са изключително малко в страната - в специализираната клиника в Горна Баня и един колега във Варна. Д-р Валентинов се отличава с неговата иновативност и непрекъснато търсене на нови предизвикателства. Изключително задълбочен в работата си, той е непрестанно четящ и отлично информиран за най-големите новости, умее да работи добре в екип, което е много важно. Допълнителен плюс за него е, че освен при деца, извършва и редица други сложни ортопедични операции при възрастни хора. Д-р Валентинов е бъдещето на русенската ортопедия и искрено се надявам с още няколко други мои ученици да запазят високото ниво на Русенската ортопедия, което е всепризнато в България. Аз съм щастлив, че работя с него.